'Nederland heeft beter opgeleide artsen nodig'

DEN HAAG, 3 okt. De Nederlandse gezondheidszorg heeft minder maar beter opgeleide artsen nodig. Nederland telt in vergelijking met het buitenland het grootste aantal artsen per duizend inwoners. Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) zei dit gisteren in de Eerste Kamer bij de behandeling van het wetsvoorstel dat de positie van de academische ziekenhuizen regelt.

Simons vindt dat er ook nog eens kritisch moet worden gekeken naar de lengte van de initiele artsenopleiding. Hij meent dat die aanzienlijkkorter kan als er meer rekening wordt gehouden met de na- en bijscholingvan de arts in zijn latere loopbaan.

De Eerste Kamer ging gisteren zonder stemming akkoord met het wetsvoorstel dat de ziekenhuizen onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de ministers van onderwijs en van volksgezondheid brengt. De minister van onderwijs heeft daarbij geendirecte bemoeienis meer met de ziekenhuizen. De universiteiten moeten samen met de ziekenhuizen een gemeenschappelijk bestuursorgaan oprichten. Daarin moeten de wederzijdse belangen worden geregeld. Dat bestuursorgaan moet ook het beleid van ziekenhuis en medische faculteit op elkaar afstemmen.

Minister Ritzen (onderwijs) en staatssecretaris Simons vinden dat in de academische ziekenhuizen een afweging moet worden gemaakt tussen de kosten van medische technologie en de meeropbrengst van de toepassing er van voor de patient. Ook is een onderlinge taakverdeling nodig, aldus de bewindslieden. De academische ziekenhuizen in Groningen, Maastricht en Nijmegen zouden meer moeten kijken naar wat er in dichtbij gelegen regio's over de grens aan voorzieningen aanwezig is.