Hogere toeslag vliegvakanties

SCHIPHOL, 3 okt. De toeslagen op vakantievliegreizen gaan opnieuw omhoog. Dat is volgens de chartermaatschappijen nodig door de verder gestegen brandstof- en verzekeringskosten.

Vorige maand kondigden de Nederlandse chartermaatschappijen (Air Holland, Martinair en Transavia) al aan, passagiers vanaf 27 oktober een brandstoftoeslag in rekening te brengen. Voor reizigers naar het Middellandse Zee-gebied varieert de toeslag van twintig tot vijftig gulden, voor verdere bestemmingen kan de 'fuel-charge' oplopen tot 159 gulden. Volgens Martinair hebben de hogere brandstofkosten de maatschappij de afgelopen drie maanden al ongeveer tien miljoen gulden gekost.

De toeslagen voor Europese bestemmingen zullen per 16 november nagenoeg worden verdubbeld. Een verdere prijsverhoging sluiten de chartermaatschappijen uit tot 31 maart volgend jaar. Volgens Martinair zou het uitzicht op verdere verhogingen potentiele reizigers kunnen afschrikken. Directeur Gunter Eser van de IATA - eenoverkoepelende organisatie waarbij vrijwel alle grote luchtvaartmaatschappijen zijn aangesloten - heeft gisteren gewaarschuwd dat veel maatschappijen dit jaar verlies zullen lijden als de brandstofprijzen door de Golfcrisis en de verzekeringspremies voor de Golf-regio blijven stijgen, en er een belangrijke terugval komt in de wereldeconomie.