Gorbatsjov stuurt adviseur naar Irak

MOSKOU, 3 okt. Een naaste adviseur van Sovjet-president Gorbatsjov is gisteren vertrokken voor een reis naar Jordanie en Irak. Dat is gisteren in Moskou gemeld door het persbureau Interfax.

Jevgeni Primakov, lid van Gorbatsjovs presidentiele raad, Midden-Oosten-deskundige en voormalig correspondent van de Pravda in het gebied, gaat volgens Interfax eerst naar de Jordaanse hoofdstad Amman voor gesprekken met koning Hussein en PLO-leider Arafat en reist dan door naar Bagdad. Primakov wordt op zijn reis vergezeld door onderminister van buitenlandse zaken Igor Belooesov, die sinds het begin van de Golfcrisis in nauw contact heeft gestaan met regeringen in het Midden-Oosten.

Moskou heeft de afgelopen weken de druk op de Iraakse regering vergroot. Irak is verweten in gebreke te blijven bij de verstrekking van uitreisvisa aan de 5174 Sovjet-burgers die zich op dit moment nog in Irak bevinden. Gisteren nog beschuldigde een woordvoerder van het Sovjet-ministerie van buitenlandse zaken Irak van nalatigheid bij de vertrekking van uitreispapieren aan meer dan elfhonderd Sovjet-specialisten die werken in de olie-industrie en op een krachtstation. Het blad Argoementi i Fakty schreef maandag dat Sovjet-specialisten in Irak 'voor hun leven vrezen'. (Reuter, UPI, AP)