Europese Filmprijzen: veel nominaties voor Zweden en Frankrijk

AMSTERDAM, 3 okt. De Zweedse film Skyddsangeln (De beschermengel) van Suzanne Osten is acht keer genomineerd voor een van de Europese Filmprijzen, de zogenaamde Felix-beeldjes, die op 2 december in Glasgow voor de derde keer zullen worden uitgereikt. De Franse produktie Cyrano de Bergerac, geregisseerd door Jean-Paul Rappeneau ontving zes nominaties, onder meer voor hoofdrolspeler Gerard Depardieu.

In de categorie beste film zal de jury onder voorzitterschap van Ingmar Bergman een keuze moeten maken tussen deze twee en vijf andere inzendingen: Tulitikkutehtaan tytto (Het meisje uit de luciferfabriek) van Aki Kaurismaki uit Finland, Porte aperte van Gianni Amelio uit Italie, de jarenlang verboden Poolse film Przesluchanie (Het verhoor) van Ryszard Bugajski tevens werd hoofdrolspeelster Krystyna Janda genomineerd , Ay Carmela! van Carlos Saura uit Spanje en Mat (De moeder) van de Rus Gleb Panfilow.

Als beste 'jonge Europese film' werden voorgedragen Un monde sans pitie van Eric Rochant (Frankrijk), Turne van Gabriele Salvatores (Italie), La blanca paloma van Juan Minon (Spanje), Henry V van Kenneth Branagh (Engeland) en Zamri - Oemri - Vokresni (Zwijg, sterf en beweeg) van de Sovjet-regisseur Vitaly Kanevski, die eerder dit jaar in Cannes de Gouden Camera voor het beste debuut in de wacht sleepte.

In de overige categorieen vallen onder meer op Jean-Luc Godards vermelding bij de filmcomponisten 'wegens zijn creatieve gebruik van muziek en geluid' in Nouvelle Vague en het uitsluitend noemen van drie actrices uit Skyddsangeln in de afdeling 'beste vrouwelijke bijrol'.

Een aparte jury wees als Europese documentaire van het jaar aan de Letse film Oelitsa Poperetsjnaja van I. Seletskis, die vorig jaar al de Joris Ivens Award van het International Documentary Festival Amsterdam won. Geen van de Nederlandse inzendingen naar de Europese filmprijzen kwam door de eerste selectieronde. Wel werden de Nederlandse art directors Ben van Os en Jan Roelfs genomineerd voor hun 'production design' in de Britse produktie The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover van Peter Greenaway. Tegen de verwachting in werd deze produktie in geen enkele andere categorie genomineerd.

De Italiaanse acteur Ennio Fantastichini is voor zijn aandeel in de film Porte aperte uitgeroepen tot de Europese ontdekking van het jaar. De jury die de nominaties verzorgde stond onder voorzitterschap van de Turkse regisseur Omer Zulfu Livaneli en bevatte onder meer zijn collega's Agnieszka Holland (Polen), Marion Hansel (Belgie), Anja Breien (Noorwegen) en Janos Rozsa (Hongarije).