Botbank Bilthoven voor transplantaties

BILTHOVEN, 3 okt. Het medisch centrum Berg en Bosch in Bilthovenkrijgt volgend jaar een botbank, die botten geschikt maakt voor transplantatie. De bank is een initiatief van een groep orthopedische chirurgen. Het is de eerste botbank in Nederland die hiervoor bottenvan overleden mensen gebruikt. De bank wordt beheerd door de Stichting Europese Botbank. In het centrum gebeurt het hele proces van het geschiktmaken van het bot. Het weefsel wordt onder steriele omstandigheden uitgenomen, gereinigd en tot geschikte vormen bewerkt. Volgens directeur van de stichting J. Jansen is door nieuweoperatietechnieken de vraag naar bot van goede kwaliteit sterk toegenomen. Jansen schat de jaarlijks vraag op ongeveer vierduizend stukken bot. De Nederlandse botbank wil met ander Europese botbankengaan samenwerken.