Bomaanslag op firma die banden heeft met het ANC

JOHANNESBURG, 3 okt. Een 23-jarige blanke Zuidafrikaan, die werkzaam was bij een firma die banden heeft met het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), is gisteren door een bomaanslag om het leven gekomen. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeeist voor de actie, maar ANC-bronnen zoeken de schuldigen onder rechtse blanke extremisten die zouden proberen zo bedrijven te dwingen geen banen meer te geven aan ANC-leden en geen zaken te doen met de organisatie.

Nick Cruise was een computerdeskundige bij een bedrijf in Durban, waar verscheidene ANC-leden werken. In een doos die hij gisteren opende bleek geen computer, maar een bom te zitten die hem op slag doodde. Twee blanke vrouwen die zich in dezelfde ruimte bevondenbleven ongedeerd.

'Het geweld dat ons land in zijn greep krijgt, met name in de afgelopenweken, toont duidelijk dat er krachten zijn die nergens voor terugschrikken om de opmars naar vrijheid terug te draaien', aldus een verklaring van het ANC.

Bij een ander incident in Durban zocht John Mchunu, lid van de guerrillavleugel van het ANC, Umkhonto we Sizwe (Speer van de Natie) korte tijd bescherming in het Amerikaanse Consulaat, omdat leden van eendoodseskader van de politie hem zouden willen vermoorden. Het Hooggerechtshof willigde later zijn verzoek in voor een tijdelijk bevel waarin het de politie werd verboden hem lastig te vallen.

Mchunu vertelde de rechter dat hij op 5 september in Durban was ontvoerddoor Askari's gevangengenomen ANC-strijders die door de politie zijn 'heropgeleid' tot doodseskaders en daar tot zijn ontsnapping op 23 september was vastgehouden. Gedurende die tijdwas hij naar zijn zeggen geboeid geweest en had men hem ondervraagd overmensen die hij had getraind en over wapens.

Hij zei dat men hem in een gat had laten zakken terwijl Askari's hun geweren in de aanslag hielden en een politieman vertelde dat hij doodgeschoten zou worden, omdat sinds de legalisering ANC-leden nietlanger gevangen worden gehouden. De Askari's hadden hem sinds zijn ontsnapping achterna gezeten. 'Ik weet dat als ze me vinden ze me doodschieten', vervolgde Mchunu. De politie ontkent dat Mchunu tijdens het verhoor is lastig gevallen en dat hij langer dan een dagis vastgehouden.

    • Allister Sparks