Benzineprijs vrijdag met drie cent omlaag

ROTTERDAM, 3 okt. Benzine en dieselolie worden vanaf vrijdag goedkoper. Shell, marktleider voor autobrandstoffen in Nederland, besloot vanochtend de benzineprijzen met drie cent per liter te verlagen en dieselolie, huisbrandolie en gasolie met twee cent. Volgens het concern worden daarmee de prijsnoteringen in guldens voor olieprodukten op de internationale markt gevolgd. Verwacht wordt dat de vrije pompen en de andere maatschappijen deze verlaging zullen volgen.

Bij de zelftankpompen van Shell worden de prijzen met ingang van vrijdag 1,91 gulden per liter voor Super Plus loodvrij, 1,78 gulden voor Euro loodvrij, 1,95 gulden voor Superbenzine met lood en 1,28 gulden voor dieselolie per liter.

Onzekerheid en spanning over mogelijke besprekingen met de Iraakse leider Hussein die misschien een oorlog in het Midden-Oosten kunnen voorkomen, hebben de olieprijzen vanmorgen in Singapore, na een forse daling gisteren, weer omhooggedreven. Op de termijnmarkt in Londen daalde de prijs voor een vat Noordzeeolie nog licht, tot 35,15 dollar per vat, voor termijncontracten met levingsdatum in november.

In Singapore steeg de prijs voor Noordzee-olie met een dollar boven het niveau tussen 34,15 dollar en 33,85 per vat waarvoor de meeste contracten gisteren in New York werden verhandeld. De slotnotering op de termijnmarkt in New York was 33,95 dollar per vat van 159 liter.

Ook de prijs voor de belangrijkste Amerikaanse oliesoort, West Texas Intermediate, steeg in Singapore met een dollar. Op de beurs in Tokio daalden de aandelenkoersen vandaag licht in waarde, na de record-stijging van ruim dertien procent gisteren. Het Nikkei-gemiddelde daalde met 49 yen, ofwel 0,21 procent tot een slot van 22,849.39 yen.

Wall Street in New York gaf gisteren een opleving van de handel te zien waarbij het Dow Jones-gemiddelde steeg met 49 punten, tot de beurs 's middags weer met een lichte daling reageerde op de lagere olieprijzen van de termijnmarkt in New York. De Amsterdamse effectenbeurs wist vanmorgen de winst van het begin van de week vast te houden. De stemmingsindex noteerde tegen het middaguur 97,2, een winst van 0,1 punt.

Op de meeste geldmarkten daalde de dollarkoers vanochtend tegenover de belangrijkste Europese valuta, terwijl de goudprijs steeg. Handelaren verwachten vanavond een dollarkoers tussen de 1.5440 en 1.5570 Duitse Mark. In Londen werd een goudprijs verwacht van 389.85 dollar per ounce. Gisteren werd goud verhandeld voor 388.75 dollar per ounce.