Amsterdam vast in wisselende markt

AMSTERDAM, 3 okt. De internationale effectenbeurzen toonden vandaag en gisteren een wisselend beeld. Wall Street en Tokio sloten een fractie lager. Parijs, Londen en Frankfurt wisten echter koersstijgingen te boeken evenals Amsterdam.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs wist vandaag de winst van het begin van de week vast te houden. De stemmingsindex, graadmeter van het beursklimaat, noteerde tegen het middaguur 97,2, een winst van 0,1 punt. Er waren vandaag geen ontwikkelingen van belang die hun stempel op de beurs konden drukken. Een iets lagere dollar was mede oorzaak van een lichte teruggang bij de internationals van enkele dubbeltjes. Alleen Unilever was drie dubbeltjes in de plus en Philips 10 cent. Akzo moest twee kwartjes terug naar fl.84,40, waardoor het chemiefonds verder achterop raakte bij concurrent DSM. Die verloor slechts drie dubbeltjes op fl.85,80. Bij de hoofdfondsen was VOC weer prettig gestemd en noteerde een winst van fl.1,30 op fl.41,40. Gisteren was VOC al van fl.37,10 omhooggeklommen. Gist was 60 cent beter op fl.24,30. Nedlloyd moest fl.0,90 terug naar fl.47,20, nadat het fonds dinsdag in een sterk stijgende markt toch en dubbeltje moest laten. Er zijn geen duidelijke oorzaken voor de teruggang aan te geven. VNU moest fl.1,30 terug naar fl.79 .

Rodamco was vandaag weer zeven dubbeltjes goedkoper op fl.57,30, nadat dinsdag ook al twee dubbeltjes lager was gesloten. Op de lokale markt liet Furness tegen het middaguur een winst zien van fl.1,50 op fl.155. Chamotte Unie, die haar Zwitserse partner in een Italiaanse deelneming verliest, noteerde vier dubbeltjes lager op fl.3. De omzet werd vanochtend matig genoemd. De obligatiemarkt was gemiddeld een dubbeltje lager.

TOKIO - Op de effectenbeurs van Tokiozijn de koersen vandaag een fractie gedaald. Na de enorme winst van ruim dertien procent van gisteren stak toch onrust over de Golfcrisis weer de kop op. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen verloor 49,02 en sloot op 22.849,39.

Tegen de middag stond er een winst van 331 punten op het bord, maar handelaren vertrokken in de loop van de dag naar de zijlijnen in afwachting van nieuwe impulsen. Veel beleggers weten gewoon niet wat zij aanmoeten met het laagste koerspeil in 43 maanden op maandag en de grootste winst aller tijden op dinsdag, aldus een handelaar. Maandag daalde het Nikkei-gemiddelde met 760 yen en dinsdag schoot hij met 2676 yen omhoog.

NEW YORK - Het Dow Jones-gemiddelde van de Newyorkse effectenbeurs is gisteren lager gesloten na een groot deel van de dag op een flinke winst te hebben gestaan. Het koersgemiddelde van dertig industriele aandelen daalde met 10,63 punten tot 2.505,21. De omzet was met 190 miljoen aandelen opnieuw flink, maar wel wat kleiner dan de 200 miljoen van maandag.

Verkopen via computerprogramma's drukten het koersgemiddelde tegen het slot van de handel onder het slot van maandag. De index van transportfondsen wist dank zij de daling van de olieprijzen een flinke stijging te boeken van 21,64 punten tot 894,79.

Op de valutamarkt in New York ging de dollarkoers met bijna een cent omlaag. Tegen het slot van de handel werd fl.1,7465 genoteerd. Maandag bedroeg de slotkoers fl.1,7560. Dat was gisteren ook de slotkoers in Amsterdam. (ANP)