Amnesty: veel Koeweiti's door Irakezen gedood

ROTTERDAM, 3 okt. De Iraakse bezettingstroepen in Koeweit hebben tientallen mensen gefolterd en terechtgesteld sinds de invasie van 2 augustus.

Getuigenissen van vluchtelingen geven een 'afgrijselijk beeld van wijd-verbreide arrestaties, foltering tijdens ondervraging, standrechtelijke executies en massale moordpartijen', zo heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag gemeld.

Honderden mensen zouden worden vastgehouden in detentiecentra in Koeweit en Irak. Niet alleen worden mensen gearresteerd die worden verdacht van gewapende aanvallen op Iraakse troepen, maar ook mannenen vrouwen en kinderen die in het bezit zijn van oppositie-geschriften, een Koeweitse vlag of foto's van de gevluchteemir van Koeweit. Op bezit van dergelijke zaken zou in de praktijk de doodstraf staan.

Artsen die werkten in Koeweitse ziekenhuizen hebben gezegd dat Iraakse militairen daar de lijken van tientallen jonge mannen hebbenafgeleverd. Velen waren van dichtbij in het hoofd of hart geschoten. Jonge jongens, soms niet ouder dan 15 jaar, zijn vermoord en bij hunwoningen achtergelaten. Tevens zijn vele ophangingen gemeld op het terrein van de Universiteit van Koeweit, van mensen die werden verdacht van verzet tegen Iraks annexatie van Koeweit. De Iraakse autoriteiten executeerden hen na hen te hebben beschuldigd van criminele activiteit.

Amnesty wijst erop niet alle meldingen van schendingen van de mensenrechten te kunnen bevestigen, Maar, aldus de organisatie, ze komen van een grote hoeveelheid bronnen, zowel binnen als buiten Koeweit. 'De berichten vertellen een samenhangend verhaal van schendingen, die in overeenstemming zijn met Amnesty Internationals eigen gegevens over Iraks staat van dienst op dit gebied.'