Topman Oce in bestuur van Philips

ROTTERDAM, 2 OKT. Ir. H. Bodt, voorzitter van de raad van bestuur van kantoormachine-fabrikant Oce-Van der Grinten, treedt met ingang van 1 december toe de Groepsraad van Philips. Hij wordt verantwoordelijk voor de bedrijfssectoren die zich bezighouden met professionele produkten en systemen. Daarbij gaat het onder meer om de noodlijdende computerdivisie.

Het is voor de tweede keer dat Philips een man in de concern-top benoemt, die zijn sporen als ondernemer ook buiten die onderneming heeft verdiend. Eerder dit jaar trad E. Kloster toe tot de Groepsraad, een Noor die jaren bij Philips heeft gewerkt, maar daarna een grote rederij heeft geleid. Daarmee lijkt presidentdirecteur J. D. Timmer nieuw bloed te willen brengen in de onderneming. Traditioneel komen in de top van Philips alleen mensen die uitsluitend carriere hebben gemaakt binnen het concern. Volgens waarnemers heeft die gewoonte in het verleden inteelt en verstarring in de hand gewerkt.

Henk Bodt werd op 30 april 1938 in Renkum geboren. Hij studeerde elektrotechniek aan de Technische Hogeschool in Eindhoven. In 1956 kwam hij in dienst van het Natuurkundig Laboratorium van Philips. Vier jaar geleden maakte Bodt de overstap naar de raad van bestuur van Oce-Van der Grinten. In 1987 werd hij voorzitter van de raad van bestuur.

De Groepsraad van Philips bestaat nu uit vijf leden van de raad van bestuur en vier andere leden. Eerder dit jaar heeft Philips de Groepsraad al rigoureus gesaneerd. Drie leden stapten op, onder wie dr. G. Lorenz, verantwoordelijk voor professionele activiteiten. Ook mr. J. J. Tuyt verdwijnt nog dit jaar uit de Groepsraad.