Taxivervoer scholieren in problemen

AMSTELVEEN, 2 okt. Taxibedrijven in de gemeenten Haarlemmermeer, Amstelveen, Uithoorn, Ouderamstel, Diemen en Aalsmeer overwegen tijdelijk te stoppen met het vervoeren van kinderen naar scholen voor bijzonder onderwijs in Amsterdam. Aanleiding daarvoor zijn 'voortdurende pesterijen zoals afsnijden op de weg' door Amsterdamse taxichauffeurs.

De Amsterdamse taxichauffeurs protesteren tegen het verbod passagiers te vervoeren vanaf de luchthaven Schiphol wanneer zij daar niet uitdrukkelijk zijn besteld.

Woordvoerder J. Serne van de Vereniging Taxibedrijven Amstel- en Meerlanden (Vetam) zei vanmorgen dat de gemeenten, die meestal opdracht geven voor het scholierenvervoer, per brief zijn ingelicht. Het gaat om het vervoer van ruim tweehonderd kinderen. Volgens Serne hebben de Amsterdamse chauffeurs gedreigd taxibusjes 'op hun kant te leggen'. De Vetamchauffeurs bekijken per dag of het verantwoord is de kinderen te blijven vervoeren. In Amsterdam escaleerden de 'pesterijen' afgelopen zaterdagnacht toen chauffeurs zestien taxibusjes van de Vetam beschadigden. Daarvan is aangifte gedaan bij de politie.

De Vetamtaxi's, ook wel Schipholtaxi's genoemd, mogen wel passagiers bij Schiphol oppikken omdat zij bij de taxiregio horen waarin de luchthaven valt. Vorige week werd die situatie definitief door een uitspraak van de economische politierechter in Haarlem. Volgens W. van Klink van de Vereniging centraal bureau voor taxi's in Amsterdam is er geen sprake van georganiseerde acties. Alle chauffeurs zouden zich aan de rechterlijke uitspraak houden.