Schrijver Michel Leiris overleden

PARIJS, 2 okt. De Franse schrijver en ethnoloog Michel Leiris is zondag op 89-jarige leeftijd in zijn huis bij Parijs overleden. Leiris was een van de laatst overgebleven getuigen van de surrealistische beweging, waarbij hij zich aansloot na de publikatie van zijn poeziebundel Simulacre in 1925. Hij werkte mee aan het tijdschrift La Revolution surrealiste, maar in 1929 brak Leiris met de surrealisten.

In 1931, toen Leiris als secreatis/archivaris meereisde met de ethnografische expeditie Dakar-Djibouti, besloot hij definitief ethnoloog te worden. Hij werd conservator van de afdeling zwart Afrika van het Musee de l'Homme, een functie die hij tot 1971 vervulde. Leiris schreef L'Afrique fantome (1934), L'Age d'homme (1939) en La Regle du jeu (1948).

Daarnaast publiceerde Leiris 'droomverhalen'in Nuits sans nuits (1945), gedichten in Haut-Mal (1943), essays in Tauromachies en Miroir de la tauromachie, geillustreerd door Andre Masson. In zijn laatste werk, A cor et a cri (1988) schreef hij bespiegelingen over de schreeuw, het woord en de zang.

Samen met Jean-Paul Sartre richtte Michel Leiris in 1944 het tijdschrift Les Temps modernes op. In 1980 weigerde Leiris de hem toegekende Grand Prix national des Lettres. (AFP)