Rooks wordt bij Raas beloond naar prestaties

Niet bekend

Rooks, op 7 augustus 1960 geboren in Stompetoren, ontving deze competitie een miljoen gulden van de formatie van Peter Post, waar hij net als de wegens dopingaffaires geschorste Gert-Jan Theunisse ernstig teleurstelde. De allrounder boekte niet een overwinning. Bij Raas is zijn inkomen voor een groot deel afhankelijk van zijn prestaties. 'We hebben afgesproken met een premiestelsel te werken', aldus de Zeeuwse chef d'equipe. 'Blinkt Rooks uit, dan komt hij financieel toch nog prima aan zijn trekken.'

Raas verwacht veel van Rooks, die het naar zijn idee best kan stellen zonder Theunisse, met wie hij jaren lang een succesrijke een succesrijk tandem vormde. 'Ik heb bepaald geen kat in de zak gekocht', meent Raas, 'Rooks is zeker nog niet versleten. Ik zeg niet dat hij de Ronde van Frankrijk wint, maar hij kan best bij de eerste drie eindigen. Ik reken ook op een etappezege in de bergen.' Bij Post had Rooks maar een doel: schitteren in de Tour. Dat mislukte. In juli viel de renner, in 1988 tweede en in 1989 zevende, in La Grande Boucle compleet door de mand.

'Pieken' zei Rooks onlangs, 'is blijkbaar niets voor mij.' In het tenue van Buckler wil hij zich laten zien in de voorjaarsklassiekers, met uitzondering van Parijs-Roubaix. Raas: 'De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik liggen Rooks perfect, net als veel andere wedstrijden om de Wereldbeker. Ik reken ook op hem in de Ronde van Spanje, die voor onze sponsor publicitair heel belangrijk is.' Rooks laat de Ronde van Italie links liggen. Raas: 'Het is duidelijk geworden dat deelneming aan de Giro ten koste gaat van zijn Tourprestaties.'

Laatbloeier

De laatbloeier Rooks in 1979 werd hij wielrenner bij de junioren begon in 1982 als prof. Hij kreeg een bescheiden contract bij Post, maar werd te licht bevonden. Voor een broek en een trui verhuisde hij naar de Franse ploeg van graaf De Gribaldy, die hij in 1983 aangenaam verraste met de eerste plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Rooks keerde vervolgens even terug naar Post, maar boekte in de tweede helft van de jaren tachtig zijn mooiste successen bij PDM onder leiding van Jan Gisbers. Eind vorig seizoen bezweek hij voor het grote geld van Post, maar wat insiders voorspelden gebeurde ook. Het huwelijk liep op een fiasco uit.

Rooks verweet Post deze competitie openlijk dat een goed gesprek tussen niet mogelijk was, de ploegbaas was van oordeel dat de fietsende miljonair te gemakzuchtig was en te eigengereid. Wegens die laatste eigenschappen staat ook niet iedereen in de vriendenploeg van Raas te juichen om de komst van de koppige Rooks. Tijdrijder en sprinter Jelle Nijdam merkte onlangs nog op dat het naar zijn idee onmogelijk was dat Rooks een hoofdrol in de Ronde van Frankrijk zou kunnen spelen. Raas: 'Ik heb Nijdam en ook Frans Maassen, mijn andere kopman, gevraagd naar hun mening over Rooks. Ze hadden geen bezwaren. Ik ben heel blij. Eindelijk ben ik er in geslaagd een echte klassementsrenner te contracteren.'