Regeringspartijen op verlies in Hongarije

BOEDAPEST, 2 okt. De Hongaarse regeringspartijen hebben bij de zondag gehouden gemeenteraadsverkiezingen een forse nederlaag geleden. In veel steden en dorpen werden socialisten ex-communisten herkozen in de bestuursfuncties waarin ze onder het vorige systeem vooral op grond van hun loyaliteit aan de communistische partij waren benoemd.

De oppositie, bestaande uit de socialisten, de links-liberale Liga van Vrije Democraten (SzDSz) en de eveneens links-liberale Fidesz, kreeg in Boedapest 72 procent van de stemmen en in andere grote steden 47 procent. Het Hongaars Democratisch Forum (MDF) van premier Antall, dat bij de parlementsverkiezingen veruit de grootste partij werd, eindigde zondag op de tweede plaats, achter de SzDSz. Ook veel onafhankelijke kandidaten wonnen zondag een zetel in gemeenteraden, vooral in de kleinere steden met minder dan tienduizend inwoners. Een groot aantal van deze onafhankelijken is afkomstig uit de vroegere communistische partij.

De opkomst bij de verkiezingen was met 36 procent zeer laag. In de gemeenten waar minder dan veertig procent van de kiezers kwam opdagen wordt op 14 oktober een tweede ronde gehouden. Vooral op het platteland bleven veel stemgerechtigden thuis: in meer dan negentig procent van de 2476 gemeenten met minder dan tienduizend inwoners is een tweede ronde nodig. In die gemeenten werden zondag wel burgemeesters gekozen; van de 2476 nieuwe burgemeesters zijn er 2037 onafhankelijk en zijn er maar 190 lid van een van de drie regeringspartijen.

In Boedapest zijn de resultaten van zondag ongeldig omdat de opkomst bij 38 procent bleef steken. De kandidaat van de SzDSz voor het burgemeesterschap van de hoofdstad kreeg 31,4 procent van de stemmen, zijn rivaal van het MDF kreeg 24,8 procent. Mihaly Bihari, een vooraanstaande politieke wetenschapper, noemde gisteren de lage opkomst 'catastrofaal'. Voor een deel is de lage opkomst te verklaren door de 'weerzin' van de kiezer tegen 'het politieke gekonkel', voor een ander deel is het een resultaat van verwarring: aan de verkiezingen deden 42 partijen mee.

De gemeenteraadsverkiezingen werden van groot belang geacht voor de ontmanteling van de plaatselijke bureaucratie die nog onder het socialisme is opgezet en die op plaatselijk niveau de hervormingen belemmert. (Reuter, AP)