PTT mag contract met krakersleider verbreken

GRONINGEN, 2 okt. De Groningse kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst tussen een 38-jarige postsorteerder en de PTT ontbonden op grond van 'herhaaldelijk plichtsverzuim'. De part-time werknemer was eind mei betrokken bij de krakersrellen rond het Wolters Noordhoff-complex in Groningen en zat daarvoor acht weken in hechtenis. De PTT had in een kort geding om ontbinding van het contract gevraagd. De werknemer is als verliezende partij tevens veroordeeld tot het betalen van de proceskosten (f. 750, -).

Door de rechtbank van Groningen werd hij veroordeeld tot een celstraf van acht weken wegens openlijke geweldpleging. Volgens de kantonrechter is er sprake van herhaaldelijk plichtsverzuim, omdat de man in 1988 ook al een half jaar afwezig was in verband met een voorlopige hechtenis in de Bondsrepubliek. Hij werd daar toen aangehouden wegens bezit van tientallen RAF-pamfletten. De advocate van de man, mr. F. van 't Hooft, wilde de zaak aanhouden tot het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep uitspraak doet in de zaak van de krakers. Pas dan zou volgens haar blijken of er sprake is van 'verwijtbare afwezigheid' van haar client. Volgens de man hanteert de PTT een beroepsverbod, omdat hij zich nooit een onbetrouwbaar medewerker heeft getoond. Hij baseerde zich hierbij op het verzoekschrift van de PTT aan het kantongerecht. Daarin stond dat de PTT de arbeidsovereenkomst wilde ontbinden uit vrees voor 'negatieve reclame' die zou ontstaan als het publiek wist 'dat de leider van de krakers 's nachts hun vertrouwelijke post staat te sorteren'. De advocaat van de PTT, mr. G. Houtzagers, nam tijdens de zitting afstand van deze passage die hij 'hoogst ongelukkig' noemde.