NCM verzekert leasecontracten Oost-Europa

AMSTERDAM, 2 okt. Nederlandse bedrijven die leasecontracten sluiten met Oosteuropese landen kunnen die contracten met ingang van vandaag verzekeren bij de Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij (NCM).

Staatssecretaris Van Rooy (economische zaken) heeft dat vanmiddag bekend gemaakt tijdens een werkbezoek aan de NCM in Amsterdam. Het was haar eerste openbare optreden nadat Van Rooy vorige week tot opvolger is benoemd van Bukman.

Het is voor het eerst dat de NCM leasecontracten verzekert. Voor 1991 trekt het ministerie van economische zaken ongeveer 30 a 40 miljoen gulden uit voor het nieuwe instrument. Maar in principe mag de nieuwe faciliteit de staat niets kosten, zei Van Rooy in een toelichting. Het risico is volgens haar ook minder omdat het instrument een heel ander karakter heeft dan bijvoorbeeld exportgaranties.

Ruim een week geleden werd bekend dat het het ministerie van finacien een miljoenenstrop leidt op Nederlandse exporten naar de Sovjet-Unie. Financien keert schadevergoeding uit aan bedrijven die zich bij de NCM hebben verzekerd en die zes maanden na de overeengekomen termijn nog geen cent voor hun export hebben ontvangen. Sinds afgelopen juli heeft Financien 24 miljoen gulden uitgekeerd, en dit bedrag zou in principe het komende halfjaar kunnen oplopen tot een paar honderd miljoen gulden, al acht NCM-topman H. H. M. Groen dat niet waarschijnlijk.

Om het risico te beperken kent de nieuwe garantiefaciliteit een maximum van vijf miljoen gulden per transactie. De faciliteit moet Oost-Europese landen met een grote buitenlandse schuld in staat stellen kapitaalgoederen in te voeren (leasen), die noodzakelijk zijn voor de opbouw en modernisering van de economie. Daarnaast biedt het instrument, volgens Van Rooy, exporterende bedrijven uit Nederland een kans om in Oost-Europa een strategische positie op te bouwen danwel te verbeteren.

De faciliteit zal worden uitgevoerd door een nieuwe dochteronderneming van de NCM, waarbij het ministerie van economische zaken garant staat.

De faciliteit is een onderdeel van het Nederlandse beleid ter ondersteuning van de hervormingen in Oost-Europa. Voor volgend jaar trekt het kabinet daar 200 miljoen gulden voor uit, waarvan 115 miljoen gulden is bestemd voor bilateraal hulpbeleid.