Kuijten bundelt activiteiten in een groot fonds

ROTTERDAM, 2 okt. Venture Fonds Nederland (VFN) is voornemens een openbaar bod in aandelen uit te brengen op de aandelen van Investeringsmaatschappij Nederland (IMN) en Industriele Maatschappij die nog niet in haar bezit zijn.

Het biedingsbericht zal naar verwachting begin november verschijnen. Alle drie deze ondernemingen worden gecontroleerd door Reiss en Co, de beleggingsmaatschappij van drs. J. J. Kuijten, voormalig directeur van HCS Technology. Wanneer het bod op basis van de huidige recente beurskoersen zou worden gedaan zou het belang van Reiss in de combinatie een minderheid worden van circa 40 procent. De aandelen in de combinatie zullen beter verhandelbaar zijn op de beurs dan de aandelen van de aparte vennootschappen, wat VFN in de toekomst de mogelijkheid geeft bij het overnemen van bedrijven de eigen aandelen als betaalmiddel te gebruiken.

Reiss en Co heeft al een belang van 60 procent in IMN, dat 45 procent in Industriele Mij heeft en 45 procent in VFN. Reiss en Co heeft het belang in IMN vorig jaar overgenomen van twee grootaandeelhouders in industriele Mij, drs W. Cordia en G. van den Brink. IMN en VFN hebben samen weer circa 55 procent van Industriele Mij. Deze onderlinge deelnemingen maken de berekening van de waarde van de aparte vennootschappen gecompliceerd. VFN heeft aangekondigd dat verschillende merchant banken een fairness opinion aan de geboden ruilverhouding zullen verbinden.

Reiss en Co, dat geen opgave van al zijn deelnemingen wil verstrekken, heeft enkele malen de publiciteit gehaald. Eerst toen de onderneming twee bedrijven doorverkocht aan HCS, waar Kuijten zelf toen nog de scepter zwaaide en aandeelhouders vreesden voor ongewenste belangenverstrengeling. Later bij een aanval op het Amerikaanse beursfonds Nashua en begin dit jaar bij de afgelaste verzelfstandiging van Macintosh uit het chemie-concern DSM. Reiss heeft nu naar schatting nog 15 procent in HCS Technology na een deel van haar belang aan de Limburgse financier Melchior te hebben overgedaan.

Reiss en Co heeft begin dit jaar effectenkantoor RNP overgenomen, waarop in april directeur E. H. C. de Roo wegens verschil van inzicht over het te voeren beleid opstapte. Ook heeft Reiss Visser Bemiddeling BV, een handelaar in onderhandse leningen, gekocht.

In VFN is de Stichting Pensioenfonds voor de Vervoer- en Havenbedrijven naast Reiss en Co grootaandeelhouder. Het Pensioenfonds was de grootste financier van IMN toen deze in financiele problemen raakte. De drie bedrijven die nu op moeten gaan in VFN willen meerderheidsbelangen in veelbelovende ondernemingen verwerven. Industriele Mij heeft zelf al een aantal van deze deelnemingen, waarvan Koninklijke Inventum (boilers) de bekendste is. IMN had een mengeling van activiteiten vergaard door de onlangs vertrokken mr. L. Jenezon, die reeds voor een groot deel zijn afgestoten.

Een van de voormalige IMN-activiteiten waar wel groei wordt verwacht zijn de Baron Hotels, waar bierbrouwer Grolsch voor 35 procent in deelneemt. Baron heeft laten weten over twee jaar zelf naar de beurs te willen. VFN zelf was ooit een dochter van IMN. In aandelen VFN was tot juni vorig jaar op de beurs nauwelijks enige omzet. VFN's meest veelbelovende deelneming is PCCA, een onderneming die personal computers en randapparatuur distribueert en dit jaar een omzet van 120 miljoen verwacht. Op 26 juni van dit jaar meldde VFN dat de winst dit jaar naar verwachting 10 miljoen zal bedragen. Een stijging van de winst per aandeel van fl.0,80 tot fl.10,00.

Deze week heeft VFN de meerderheid verworven in B-Catel, een eerdere management buy-out uit Alcatel die zich bezighoudt met geintegreerde communicatie en netwerken en dit jaar een omzet van 40 miljoen gulden zal halen.