Koersherstel bij ruime omzetten

ROTTERDAM, 2 okt. Internationaal hebben de aandelenbeurzen zich deze week nu duidelijk schrap gezet. Een positief Wall Street, waar ook eindelijk weer eens flinke omzetten werden gerealsieerd en een recordstijging in Tokio toonden dat beleggers niet alle moed verloren hebben.

AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs is deze week goed begonnen. Nadat de beurs maandag al goed gemutst was, gaf zij vanochtend blijk van een vaste stemming. De stemmingsindex opende al ruim 2 punten hoger op 96,7 terwijl in de loop van de ochtend enkele malen 97 werd genoteerd. Rond het middaguur had de stemmingsindex de winst weten vast te houden.

Sommige handelaren waren van mening dat er eindelijk weer kopers in de markt waren verschenen, zij het mondjesmaat. Daardoor kreeg de vraagkant weer wat omvang. Anderen meenden dat de markt reageerde op incidenten en er geen structurele ontwikkelingen ten grondslag lagen aan de betere markt. 'Nu stappen de institutonele beleggers even in om snel winst te nemen. Je zult zien dat aan het eind van de week, als niemand met posities wil zitten, de zaak weer terugvalt', meemde een pessimistische gestemd beurslid.

De internationals waren alle tot ongeveer een gulden beter. Unilever gaf de toon aan met een winst van een rijksdaalder op fl.140,30. Uitschieter bij de overige hoofdfondsen was Ahold die in de ochtend had laten weten een aandelensplitsing voor te stellen en de preferente aandelen die waren geplaatst om Asko van zich af te houden, te zullen intrekken. Beleggers zagen hierin koerswinsten in het verschiet liggen, waardoor er voor Ahold ruime belangstelling ontstond en de koers fl.5 aantrok tot fl.130. Tegen het middaguur noteerde Ahold met fl.128,20 een winst van tegen de fl.4.

Ook Fokker lag goed in de markt waardoor rond het middaguur een winst werd genoteerd van fl.1 op fl.34,80.

De obligatiemarkt was vanochtend tot vier dubbeltjes beter. Er werden enorme omzetten gedraaid via het AIM-systeem. Handelaren dachten dat beleggers snel hun winst wilden nemen aan de aandelenkant om dan weer veilig in de obligaties te stappen.

Op de lokale markt was Ahrend fl.7 beter op fl.198, maar moest Pirelli twee dubbeltjes terug naar fl.21,50. Op de parallelmarkt was IMN, die zal worden samengevoegd met twee andere investeringsmaatschappijen, fl.3,50 beter op fl.40,50. Weweler was hier fl.5,80 hoger op fl.48. TOKIO. De aandelenkoersen op debeurs van Tokio hebben een recordstijging beleefd. Na dagen van sterke dalingen - maandag nog met ruim 760 punten - ging het Nikkei-gemiddelde van de 225 fondsen vanochtend met 2676,55 punten omhoog tot 22.898,41 punten. De stijging komt neer op 13,24 procent. Zowel wat betreft het aantal punten als het percentage is er sprake van een recordstijging.

De daling van de olieprijzen en de door de Japanse regering aangekondigde maatregelen om de aandelenmarkt een steuntje in de rug te geven waren de oorzaak van de sterke stijging. Bovendien deed het gerucht de ronde dat Irak zich terugtrok uit Kuweit en wist Wall Street maandag een winst van bijna 64 punten te boeken.

Of de opgaande lijn een ommekeer betekent in de gang van zaken van de laatste tijd is niet duidelijk. De effectenhandelaren in Tokio zijn er verdeeld over. De een meent dat de beursbarometer zijn laagste punt heeft gehad. In september bedroeg de daling vijftien procent en 'dat was overdreven'. De ander zegt dat niemand gelooft dat de markt zijn bodem heeft bereikt omdat de rente voorlopig niet sterk omlaag zal gaan. NEW YORK. De koersen op Wall Street zijngisteren sterk gestegen bij een geanimeerde handel.

Vooral het voorlopige begrotingsakkoord dat de Amerikaanse president Bush en de leiders van het Congres zondag hebben afgesloten en de sterke daling van de olieprijzen met bijna 2,5 dollar konden de aandelen op de Newyorkse beursvloer flink omhoog jagen. Ook de obligatiemarkten waren zeer vriendelijk gestemd.

Het Dow-Jonesgemiddelde van de dertig belangrijkste industriele aandelen sloot met een winst van 63,36 punten hoger, ofwel een groei van 2,6 procent, op een slotstand van 2515,84 punten. De handel was druk met een behoorlijke omzet van ruim 200 miljoen aandelen. Van de 1991 verhandelde fondsen waren de stijgers overduidelijk in de meerderheid met 1195 stijgers en slechts 442 verliezers.

Daarmee volgde de Dow Jones de trend op de Europese beurzen die eveneens flink hoger konden sluiten. De handel werd gedomineerd door koopprogramma's, het dekken van shortposities en de koopjesjacht van institutionele beleggers.

Handelaren rekenen erop dat de top van de centrale Amerikaanse banken 'de Fed' de rentetarieven zal verlagen om zo de economie te stimuleren. De renteversoepeling wordt mogelijk gemaakt door het akkoord van president Bush en de politieke leiders van de partijen in het Congres over de begroting. Daarin werd besloten het tekort in het begrotingsjaar van 1991 met 40 miljard dollar terug te brengen. Of dit akkoord onbeschadigd door het Congres kan komen, is echter nog de vraag.

De daling van het indexcijfer van Amerikaanse inkoopdirecteuren van 47 procent in augustus naar 44,4 procent in september werd door de markt voor kennisgeving aangenomen. Daarmee bereikte de index zijn laagste punt sinds december 1982. Deskundigen hadden een percentage van 46 verwacht. Na de publikatie van deze cijfers ging de Dow Jones terug naar een plusje van twee punten, maar daarna kon de index toch weer sterk stijgen.