Kasparov

Gari Kasparov zal de tweekamp om het wereldkampioenschap schaken niet spelen onder de vlag van de Sovjet-Unie. De titelhouder heeft de organisatie van de match in New York laten weten dat hij maandag, wanneer de eerste partij wordt gespeeld, de wit-blauw-rode kleuren van de republiek Rusland naast zich op de speeltafel wil zien staan.

'Ik ben verbijsterd over de chaos en ellende in mijn land, het resultaat van 73 jaar communistische dictatuur. Ik vraag me zelfs af of ik me wel drie maanden met schaken bezig kan houden en in luxe kan leven, terwijl mijn landgenoten elke dag moeten vechten om aan eten te komen', zei Kasparov in een interview met de New York Times.

De 27-jarige schaker vertelde verder dat zijn keuze voor de vlag niet voortkomt uit nationalistische gevoelens, maar is ingegeven door zijn opvatting dat de republiek Rusland de enige weg voor echte verandering in de Sovjet Unie is. Kasparov wil met het plaatsen van de Russische vlag ook zijn tegenstander Karpov treffen. 'Karpov vertegenwoordigt de machthebbers. Hij was Brezjnevs jongen toen Brezjnev aan de macht was en nu is hij weer Gorbastjovs jongen.'