Jesus Gil 'terroriseert' Spaans voetbal met permanenterellen

MADRID, 2 okt. De ledenvergadering moet nog akkoord gaan, maar het besluit van voorzitter Jesus Gil y Gil staat vast: als het aan hem ligt trekt Atletico de Madrid zich volgende week terug uit de Spaanse eredivisie. Na vijf gespeelde wedstrijden is het immers al duidelijk dat de gezamenlijke scheidsrechters, die hoerenzonen, een complot hebben gesmeed om te voorkomen dat de tweede club van Madrid dit seizoen behoorlijke resultaten behaalt, laat staan de titel wint.

De nederlaag tegen Bilbao, afgelopen zaterdag, leverde in de ogen van Gil het doorslaggevende bewijs. De Basken wisten door middel van een handsbal een gelijkspel te voorkomen, maar die duidelijk zichtbare overtreding, vlak voor de doelmond, werd niet met een penalty bestraft. De voorzitter van Atletico is inmiddels een procedure bij de voetbalbond tegen de betrokken arbiter begonnen, maar ook een civiele rechtszaak en hij heeft aangekondigd het hele scheidsrechterskorps samen met het bestuur van de Spaanse voetbalbond bij de internationale voetbalfederatie aan te klagen wegens fraude en wanbeleid. Gil vindt eigenlijk dat de lopende competitie maar het best zo snel mogelijk ongeldig kan worden verklaard.

Uit de televisiebeelden blijkt dat scheidsrechter Socorro Gonzalez die vanavond de wedstrijd Vitesse-Derry City fluit zaterdag inderdaad een kapitale fout heeft gemaakt, maar niettemin bestaat er weinig sympathie voor Jesus Gil. De episode wordt in Spanje vooral gezien als de zoveelste slag in een al jaren woedende oorlog tussen hem en de mannen in het zwart en wit. Nadat hij hen afgelopen zomer tijdens een bondsvergadering voor dieven en nietsnutten had uitgemaakt, weigerden acht eredivisie-scheidsrechters nog langer wedstrijden van Atletico de Madrid te fluiten. Gil bood aan tijdens een kerkdienst op de knieen te zinken en zijn woorden terug te nemen, maar verhulde tegelijkertijd niet dat hij bij zijn mening bleef. In augustus kreeg hij een boete van een miljoen peseta's (achttienduizend gulden) omdat hij de scheidsrechter van de verloren derby tegen Real Madrid een schurk had genoemd. Toen Atletico onlangs in Roemenie van Timisoara verloor legde Gil opnieuw de schuld bij de leiding. De Fransman Michel Vautrot was immers 'duidelijk homosexueel.' Over die kwalificatie mag de UEFA binnenkort een uitspraak doen.

Hoe dat oordeel ook moge uitvallen, het is onwaarschijnlijk dat het iets zal veranderen aan het doen en laten van de voorzitter van Atletico. 'Kleurrijk' en 'controversieel' zijn nogal zwakke uitdrukkingen om de persoon van Jesus Gil te omschrijven. Sinds de rijke bouwondernemer ruim drie jaar geleden de voorzittershamer oppakte is hij slechts zeven dagen buiten de publiciteit geweest, zo becijferde het dagblad El Pais deze week. Er kan niets in of om zijn club gebeuren of Jesus Gil levert commentaar. Soms betoont hij zich sentimenteel en vraagt medelijden voor zijn positie als eeuwige underdog, zoals die keer toen hij verwikkeld was in een bankschandaal en aankondigde dat hij de vereniging binnenkort vanuit de gevangenis zou moeten leiden. Maar vaker kiest hij de aanval, die altijd is doorspekt met scheldwoorden en schuttingtaal.

Naast de scheidsrechters en de voetbalbond zijn het vooral de vereniging van profvoetballers en zijn eigen eerste elftal die het daarbij moeten ontgelden. Dat elftal, waarvan hij de spelers zelf uitkiest en waarvoor steeds weer diep in zijn eigen beurs tast, stelt hem dan ook keer op keer teleur. Ondanks de aankoop van de Portugese international Futre en de Oostenrijker Rodax staat het met zes punten uit vijf wedstrijden op een grijze negende plaats. Al voor het begin van de huidige competitie ontsloeg Gil zijn trainer. De nieuwe man, oud-Ajacied Tomislav Ivic, moet nu maar zien dat hij van het speelgoed van de voorzitter een coherente ploeg maakt. Ivic zei gisteren dat hij in zijn lange loopbaan nog nooit voor zo'n moeilijk karwei had gestaan.

    • H. M. van den Brink