'Geen verzoek aan Nederland om extra inzet in Golf-regio'

NEW YORK, 2 okt. Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) heeft gisteren in New York berichten tegengesproken als zou Londen aan Nederland hebben gevraagd een NBC-compagnie, geneeskundige troepen en genie te leveren voor inzet in het Golfgebied. Wel heeft de Britse regering in algemene zin een wensenlijstje bij de Westeuropese Unie (WEU) ingediend, waarin ondersteuning van de Britse grondstrijdkrachten in de Golf wordt gevraagd.

Volgens een hoge diplomatieke bron zou Londen daarbij vooral om geneeskundige troepen hebben gevraagd en niet zo zeer om een NBC-compagnie, die wordt ingezet om de gevolgen te bestrijden van nucleaire, bacteriologische en chemische aanvallen. Op de vraag of Nederland bereid zou zijn op dit verzoek aan de WEU-landen in te gaan, antwoordde Van den Broek dat 'je nooit iets voor de toekomst helemaal moet uitsluiten'. Hij wees er echter op dat Nederland niet over landmachteenheden beschikt die zijn getraind voor de woestijn. Bovendien verwees hij naar uitspraken van minister Ter Beek van defensie, die heeft gezegd dat geen eenheden kunnen worden gestuurd die voornamelijk uit dienstplichtigen bestaan.

Voor het squadron van achttien Nederlandse F 16's, dat beschikbaar is voor inzet in het Golfgebied ten behoeve van de uitvoering van het luchtembargo, is nog geen bestemming gevonden. Nederlandse diplomaten zijn daarover in gesprek. Ook Van den Broek zelf zei op dit terrein actief te zijn. Met welke landen contacten over deze jachtvliegtuigen bestaan, wilde de minister niet zeggen.