Euro-Arabisch overleg in Italie gaat niet door

ROME, 2 okt. De bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken van de Europese Gemeenschap en van Arabische landen die zondag en maandag in Venetie gehouden zou worden gaat niet door. Als reden wordt opgegeven de angst die aan Arabische zijde heerst dat hierdoor de interne verdeeldheid binnen de Arabische Liga als gevolg van de Iraakse invasie van Koeweit zou worden vergroot. Irak was niet voor het beraad uitgenodigd.

Veel Arabische landen hadden geen gehoor gegeven aan de uitnodiging naar Venetie te komen. 'De bijeenkomst is enkele weken uitgesteld in de hoop dat de meeste Arabische landen dan wel willen komen, ' zei een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken vanmorgen. Hij maakte duidelijk dat ook de Arabische landen die al hadden toegezegd te komen, uitstel hadden gesuggereerd.

'Veel Arabische landen waren bang dat de Euro-Arabische ministersbijeenkomst zou leiden tot een breuk binnen de Arabische wereld, en wilden dat voorkomen, ' aldus de woordvoerder. Het besluit is volgens de woordvoerder in New York genomen na overleg tussen de Italiaanse minister van buitenlandse zaken De Michelis met zijn Arabische collega's.

Het idee voor de ontmoeting in Venetie was afkomstig van Italie, de huidige voorzitter van de raad van ministers van de EG, en werd overgenomen door de andere EG-landen. De woordvoerder zei dat met de Arabische landen was afgesproken dat niet zou worden bekendgemaakt welke landen wel en welke niet naar Venetie wilden komen.

De voor dit weekeinde in Venetie op het programma staande informele bijeenkomst van de EG-ministers van buitenlandse zaken, waar voorbereidingen getroffen zullen worden voor de ingelaste EG-top van eind deze maand, gaat gewoon door.