Elektrobehandeling tegen beginnende kaalheid helpt

Een elektrostatische behandeling helpt tegen beginnende kaalheid. Dat schrijven Canadese huidartsen van de Universiteit van British Columbia in een artikel in the International Journal of Dermatology (vol 29, p 446). 35 tot 45 procent van alle mannen en 20 tot 25 procent van de vrouwen lijdt aan beginnende kaalheid (alopecia).

In een experiment werden 50 kalende proefpersonen blootgesteld aan elektrostatische stimulatie van de hoofdhuid. Ze moesten iedere week twaalf minuten lang met hun hoofd onder een speciaal apparaat, enigszins vergelijkbaar met een haardroogkap, zitten. Onder de kap bevonden zich vier paar positief en negatief geladen elektroden, met een batterij van 12 Volt, op een tot vij centimeter afstand van de schedel. Het apparaat wekte geen stroom op, maar wel een elektrisch veld in de orde van enkele milliVolten, waaraan 30 proefpersonen werden blootgesteld. De 20 andere deelnemers werden onder een controlekap, die niet werkte, gezet. Niemand wist wie welke behandeling kreeg en het verschil was ook niet te voelen. Op proefvlakjes bij de slapen en boven op de kruin werden van te voren en na 12, 24 en 36 weken voorzichtig de aanwezige haren geteld. Bij 29 van de 30 deelnemers was het proces van haaruitval na deze behandeling tot staan gebracht, hun haardos nam zelfs gemiddeld met tweederde toe. Het onderzoek wordt voortgezet. Vermoedelijk berust het effect op stimulatie van de stervende haarwortels. ' Nadeel is dat je deze behandeling de rest van je leven moet volhouden. En het is zaak er op tijd mee te beginnen, als de haarwortels nog niet compleet zijn afgestorven, ' zegt onderzoeker Stuart Maddin. ' Op een parkeerterrein kun je geen gras kweken.' (New Scientist 22 september.)

staat leuk plaatje van een kaal hooofd bij)