Doorbraak in Amerika; Miljardenorder uit de VS voor Europese Airbus

PHOENIX/TOULOUSE, 2 okt. Na de Amerikaanse Northwest Airlines gaat nu ook de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij America West Airlines vliegtuigen kopen van het Europese consortium Airbus Industries.

De order betekent voor Airbus een belangrijke doorbraak op de Amerikaanse markt, die tot nu toe geheel in handen is van Amerikaanse vliegtuigbouwers als Boeing en McDonnell Douglas. Aan Airbus nemen Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie en Spanje deel.

Airbus deelde vanmorgen mee dat het zijn produktie tot 1995 zal verdubbelen. Maandelijks zullen 21 vliegtuigen worden geproduceerd.

America West Airlines maakte gisteren bekend dat het met Airbus een contract heeft gesloten om binnen een periode van 15 jaar 118 Airbus A320's te kopen of te leasen. De totale order heeft een waarde van ongeveer 5 miljard dollar.

Vorige week nam concurrent Northwest Airlines een optie op 30 A321's van Airbus.

America West Airlines, een snel groeiende onderneming, met als thuisbasis de westelijke staat Arizona, zal 74 vliegtuigen van het type A320 (148 zitplaatsen) kopen of leasen. Daarvan worden 16 toestellen onmiddellijk geleased. Ook heeft de luchtvaartonderneming opties genomen op nog eens 44 vliegtuigen. Het akkoord heeft een looptijd van 15 jaar.

America West Airlines is opgericht in 1983 en vliegt in het westen van de Verenigde Staten, tot nu toe uitsluitend met zo'n 90 Boeings.

Vorige week maakte America West Airlines bekend dat het gesprekken voerde met de noodlijdende Pan Am over de overneming van de Pan Am shuttle-vluchten aan de oostkust van de Verenigde Staten. Volgens de New York Times zou America West de koop van de shuttle-vluchten financieren met leningen van de vliegtuig-leasemaatschappij Guinness Peat Aviaton (GPA), de grootste vliegtuig-leasemaatschappij van de wereld, en International Aero Engines. Daarvoor zou de agressief opererende luchtvaartmaatschappij in ruil Airbus A320's moeten leasen.

De motoren worden geleverd door International Aero Engines, een consortium van Amerikaanse (Pratt en Whitney), Britse (Rolls Royce), Japanse (Aero Engine), Italiaanse (Fiat) en Westduitse (Motoren und Turbinen Union) vliegtuigmotoren-producenten. De order voor IAE heeft een waarde van meer dan 1 miljard dollar.

Overigens is de doorbraak van Airbus op de Amerikaanse markt extra pikant omdat tussen de Verenigde Staten en de in Airbus deelnemende Europese landen een slepende discussie aan de gang is over overheidssteun aan de vliegtuigindustrie. De Amerikanen beschuldigen de Europeanen van marktbedervende subsidies aan Airbus, de Europeanen verwijten op hun beurt de Amerikanen verkapte steun aan hun vliegtuigdustrie via militaire opdrachten. (Reuter, AP, DPA)