De Ceausescu's prive: geen schokkende beelden

Schokkende beelden van een in luxe en drank zwelgende Ceausescu. Videofilms die uit de particuliere archieven van wijlen de dictator zijn opgeduikeld, met veel flessen drank en handenvol dollars zijn losgepeuterd en vervolgens met gevaar voor eigen leven uit Roemenie zijn gesmokkeld. Dat was ons beloofd: sensatie!, een wereldprimeur!, vanavond op ieders scherm, Nederland 3, 21.04 uur. De films van de Ceausescu's-prive zijn volgens producer Conrad Schoeffer, de man die zijn leven in de waagschaal zegt te hebben gesteld, een 'verboden schat' van intieme beelden, nooit door iemand gezien. Ze brengen 'de schokkende levensstijl in beeld van de Roemeense partij-elite, terwijl het land krepeert onder de communistische dictatuur'. Kortom: iets om vanavond voor thuis te blijven.

De wereldprimeur toont niets schokkends: beelden van een wat kleinburgerlijk aandoend meneertje die zich met zijn familie en een in omvang wat fors uitgevallen entourage amuseert bij een lange reeks jachtpartijen, arresleeritjes in de winter, boottochten en wat dies meer zij. We zien Ceausescu en eega Elena bloempjes plukken, we zien telkens weer fazanten uit de hemel vallen en vluchtende hazen, steeds meer volksmuzikanten, we zien welgevulde tafels en wild aan het spit, we zien een kleinburgerlijk gezin dat op iets te grote voet leeft en almaar vakantie lijkt te hebben en we zien steeds weer die dikkige familievader volleybal spelend, schietend, grapjes makend, aan tafel: een familie-idylle die van de vakantie van de gemiddelde Nederlander alleen verschilt doordat de gemiddelde Nederlander niet elke vakantie beren schiet, niet op staatsbezoek gaat en niet telkens met tachtig man aan tafel schuift.

De documentaire moet het hebben van het gesproken commentaar, waarin van de wandaden van Ceausescu wordt gerept. Dat commentaar klopt, maar het staat veelal haaks op en los van de beelden. Als Ceausescu aan een bloemetje ruikt heet het dat zijn taalgebruik vulgair was, als Elena Ceausescu dochter Zoe knuffelt heet het dat Zoe al snel gedesillusioneerd wordt door haar vader en als de Ceausescu's een partijtje volleybal spelen wordt gezegd dat zijn omgeving uit killers en profiteurs bestaat. De hongersnood wordt aangestipt als Ceausescu weer eens door een bloeiende boomgaard wandelt en akelige details over machtsmisbruik en wanbeheer worden opgedist bij beelden van een boottocht op het meer van Snagov. Als Elena zich met een hond vermaakt wordt gesteld dat de enige erfenis van dictator wel eens wanhoop zou kunnen zijn.

'Achter de gouden deuren', is de documentaire genoemd. Jammer dat achter die deuren Ceausescu er niet eerlijk voor is uitgekomen een 'boodschapper van de hel' te zijn. De documentaire is best de moeite van het aanzien waard, maar schokkend is ze niet.

    • Ned. 3
    • Peter Michielsen Achter de Gouden Deuren