Chinees vliegtuig verongelukt na kaping

PEKING, 2 okt. Een Chinees lijnvliegtuig is vanmorgen tijdens een binnenlandse vlucht gekaapt en na een bomexplosie neergestort op het vliegveld van de Zuidchinese stad Kanton (Guangzhou). Het officiele persbureau Nieuw China heeft dit bekendgemaakt. Het toestel, een Boeing-737, ramde op de grond twee andere vliegtuigen. Volgens Chinese functionarissen zijn ten minste 100 mensen om het leven gekomen.

Het verongelukte toestel van de Chinese luchtvaartmaatschappij CAAC was opgestegen van de luchthaven van Xiamen in de zuidelijke provincie Fujian voor een vlucht naar Kanton. Over wat zich in de lucht heeft afgespeeld, zijn geen officiele mededelingen gedaan.

Vermoedelijk heeft de piloot onder bedreiging geprobeerd de Boeing veilig aan de grond te zetten, maar slaagde hij daarin niet meer. Het gekaapte vliegtuig cirkelde boven de luchthaven toen de bom ontplofte. Volgens ooggetuigen botste het vliegtuig na een glijvlucht op een lege Boeing-707 en een Boeing-757 die met een onbekend aantal passagiers gereedstond voor vertrek naar Shanghai. 'Toen het de 757 raakte explodeerde het vliegtuig in een vuurbal', aldus een functionaris van het Amerikaanse consulaat die ter plekke was. De functionaris zei te hebben vernomen dat zich 94 passagiers en 10 bemanningsleden aan boord bevonden, die naar alle waarschijnlijkheid allen zijn omgekomen.

Zeker vijf inzittenden van de geramde Boeing, onder wie een Amerikaanse vrouw, zijn in het ziekenhuis opgenomen. Over het lot van de andere passagiers bestaat onduidelijkheid. Een functionaris van de Kantonese luchthaven zei dat 'er doden en overlevenden' zijn. Ooggetuigen zagen ambulances af en aan rijden en zeiden dat de luchthaven werd omsingeld door ordetroepen.

Buitenlandse diplomaten in China zeiden dat de autoriteiten herhaaldelijk de vrees hebben uitgesproken dat zich tijdens de Aziatische Spelen, die momenteel in Peking worden gehouden, terroristische aanslagen zouden voordoen. (AFP, AP, Reuter)