Bloedbad bij betoging in christelijk Beiroet

BEIROET, 2 okt. Zeker 25 mensen zijn gisteren in de christelijke enclave van Libanon gedood en 82 gewond bij een beschieting van een betoging ter ondersteuning van de opstandige generaal Michel Aoun.

Aoun gaf de christelijke militieleider Samir Geagea de schuld van 'deze verschrikkelijke slachtpartij' en schoof de regering van president Hrawi de medeverantwoordelijkheid toe. Geagea op zijn beurt verklaarde dat Aoun zelf tot het bloedbad opdracht had gegeven om internationale sympathie te winnen. Hrawi's legercommandant Emile Lahoud ontkende dat zijn eenheden hadden geschoten en stelde een onderzoek in naar dit 'betreurenswaardige incident'.

Het bloedbad kwam kort voor middernacht op een brug over de Rivier van de Dood, acht kilometer ten noorden van Beiroet, vlakbij een controlepost in handen van eenheden van Hrawi en stellingen van Geagea's Libanese Strijdkrachten. Enkele duizenden mannen, vrouwen en kinderen, gewapend met Libanese vlaggen en kaarsen, demonstreerden daar uit protest tegen de vrijdag begonnen blokkade van Aouns gebied door legereenheden van de regering van Hrawi, die zo een eind probeert te maken aan de rebellie van Aoun. De generaal weigert nog steeds zich te onderwerpen aan het gezag van president Hrawi.

Volgens een woordvoerder van de politie werden er plotseling granaten en raketten op de menigte afgevuurd toen deze leuzen schreeuwde tegen de president en Geagea en de blokkade. Sommige slachtoffers werden vertrapt in de daaropvolgende paniek, maar ook zeker 18 kwamen om het leven als gevolg van de beschieting. Christelijke bronnen meldden dat voortgaande beschietingen het Rode Kruis meer dan 2 uur verhinderden doden en gewonden van straat te halen. (Reuter, AP, AFP)