Bijna 1.000 Egyptenaren dood uit Irak

KAIRO, 2 okt. In Irak zijn de afgelopen negen maanden bijna 600 Egyptische gastarbeiders omgekomen als gevolg van kogelwonden of schedelfracturen, zo hebben lijkschouwingen uitgewezen. Dat heeft Egyptes minister van binnenlandse zaken, Abdel-Halim Moussa, gisteren meegedeeld nadat hij president Mubarak rapport had uitgebracht over de stijging van het aantal sterfgevallen onder Egyptenaren in Irak sinds de Iraakse invasie van Koeweit op 2 augustus.

De Iraakse amabassadeur in Kairo, Nabil Negim al-Takriti, heeft criminiele opzet uitgesloten. Volgens hem gaat het in een groot aantal gevallen om bouwvakarbeiders die een val hebben gemaakt op bouwplaatsen.

Moussa zei dat in totaal 995 Egyptenaren de afgelopen negen maanden dood zijn teruggekeerd uit Irak. Zestig procent van deze sterfgevallen was veroorzaakt door een aanval.

Voor de invasie van Koeweit werkten ongeveer 1,6 miljoen Egyptenaren in Irak. Sindsdien zijn meer dan 310.000 van hen teruggekeerd, in veel gevallen van alle bezittingen beroofd. Egypte maakt deel uit van de anti-Iraakse coalitie. (Reuter, AP)