Beurzen positief over ontwikkelingen in Golf

ROTTERDAM, 2 okt. Wereldwijd hebben de effectenbeurzen zich vandaag hersteld nadat de spanning in het Golfconflict enigszins is afgenomen, dit weekeinde een akkoord is bereikt over de Amerikaanse begroting en de olieprijzen scherp zijn gedaald. Voor het eerst sinds het uitbreken van de Golfcrisis op 2 augustus is de mineurstemming op de financiele markten doorbroken.

De koersen op de beurs van Tokio hebben vandaag een recordstijging doorgemaakt na gisteren nog tot het laagste punt in drieeneenhalf jaar te zijn gedaald. Het beursgemiddelde van de aandelenkoersen steeg met maar liefst 13,24 procent tot 22.898,41 yen. De beurs veerde op nadat de Japanse minister van financien aankondigde dat hij maatregelen zal nemen om de aandelenhandel te hulp te komen.

Op de Europese beurzen zette vanmorgen de opwaartse trend door die gisteren al was begonnen. In Amsterdam gingen de koersen met guldens tegelijk omhoog.

De olieprijs, die gisteren daalde met meer dan twee dollar per vat, ging vandaag verder omlaag. De prijs van een termijncontract Noordzee Brentolie voor november zakte tot 35,35 dollar per vat, vijf dollar minder dan vorige week. Goud, een traditioneel toevluchtsoord voor investeerders in onzekere tijden, kelderde in prijs.

Behalve door de scherpe daling van de olieprijzen werd deze plotselinge omslag in de stemming ook veroorzaakt door de overeenkomst over de vermindering van het Amerikaanse begrotingstekort en de onverwacht gematigde uitlatingen van Saddam Hussein een dialoog over de Golfcrisis te openen.

Op Wall Street steeg gisteren het Dow-Jonesgemiddelde 63,36 punten of 2,6 procent naar 2.515,84. Ook de beurzen van Londen, Frankfurt en Amsterdam zaten gisteren al in de lift. De index van de Financial Times steeg 2 procent, de DAX-index van de beurs van Frankfurt eindigde 6,4 procent hoger en de stemmingsindex in Amsterdam steeg van 92,4 naar 94,5.

Pag.15: Vangnet Japanse beurs