Aan te wijzen gemeenten

Op het ministerie van WVC wordt overwogen om zeven gemeenten eventueel te dwingen een asielzoekerscentrum (AZC) te accepteren. Daartoe is begin september een ambtelijke inventarisatie van de mogelijkheden en bezwaren gemaakt, die hier verkort wordt weergegeven.

In de gemeente Boekel weet WVC 'een terrein met een recreatieve bestemming, waar door het plaatsen van caravans en bijgebouwen een centrum op redelijk korte termijn gerealiseerd kan worden.' De gemeente Amersfoort heeft zelf al het voormalig Rijksinternaat voor jongeren aangeboden, maar minister Dales weigert om het politiekorps daar uit te breiden. In Roggel heeft WVC het oog laten vallen op herberg De Troost, een hoofdgebouw met bungalows. De gemeente is echter tegen. Ook in Peize heeft WVC het hoofd gestoten: 'De gemeente is tegen de vestiging van een AZC, omdat men de confrontatie met de bevolking niet aandurft. Beschikbaar is in principe een camping.'

In Rosmalen wil de gemeente wel meewerken: een klein centrum van 125 bedden kan er meteen komen. Aan uitbreiding tot 300 plaatsen wil de gemeente ook meedoen. Over de gemeente Huijbergen schrijft WVC dat 'de gemeente zegt te onderzoeken of een AZC in de gemeente mogelijk is. Ze doet dit echter op een dusdanige wijze dat het er op lijkt dat men uit is op een negatieve reactie van de bevolking en daaropvolgende negatieve beslissing van de gemeenteraad. Beschikbaar is het kloostercomplex van 'opvoeding en onderwijsstichting Sint Marie' te Huijbergen'.

Te Posterholt heeft WVC een voormalige bungalowpark gevonden. Echter, 'de burgemeester van Posterholt is pertinent tegen de komst van een AZC. Zij weigert tot nu toe zelfs een gesprek hierover. Bemiddeling van minister Brinkman heeft in het verleden niet mogen baten. De reactie op uw (minister Dales; red) telefoontje is nog niet ontvangen.'