096221320252

Hoe hoger het onderwijs, des te slechter de didactiek. (Deze stelling wordt niet aangetoond.) Daarom is het zo jammer dat de opleiding tot kleuterleidster is afgeschaft. (Deze ook niet.)

Ooit volgde ik college bij iemand met een soort stenen-tijdperkdidactiek. Professor S was gekleed in ouderwets grijs met horlogeketting en een gouden montuur. Zijn oogopslag was die van iemand na een stille slok. Hij las voor. Er was toen nog geen fotokopieerapparatuur, dus je ging luisteren en las mee uit het aan de binnenkomenden uitgedeelde collegedictaat. Hij las goed voor, dat wel.

Docenten met een meer gevorderde kennis van didactiek weten dat alles herhaald moet worden. Docenten met een meer gevorderde kennis van didactiek weten dat alles herhaald moet worden. Dat maakt het zo vermoeiend om met mensen werkzaam in het onderwijs te praten. Dat maakt het zo vermoeiend...

Reclame en onderwijs hebben veel met elkaar te maken. Ze hebben allebei een boodschap voor iemand, die de boodschap misschien helemaal niet wil. In de reclamewereld wordt de truc van de herhaling dus ook gebruikt. Zo nodigt de heer Postbank mij schriftelijk uit bij hem mijn geld te beleggen. Er zaten natuurlijk twee papieren in de envelop, een gekleurd vouwblaadje en een brief: tweemaal dezelfde boodschap. Het woord 'beleggingsfonds' staat er 27 (zevenentwintig) maal in. Het wordt er ingeramd.

Een huisgenoot noteerde deze tekst van Mien Dobbelsteen en haar echtgenoot:

' Miauw, miauw.' ..'

' Wat is er nou weer?'

' Hij heb vlooien. Haal jij effe Bovo bij de dierenspeciaalzaak.'

' Ja, ik ga al.'

' Bovo, schat, en schiet een beetje op met die Bovo.'

Driemaal Bovo, en dat vier- of tienmaal per dag: rammen.

Herhalen zonder dat ze het in de gaten hebben: daarop berust veel, misschien wel alle didactiek. Huiswerk is een vorm van herhalen. Herhalen is vervelend. We laten ze het huiswerk dus liever thuis maken. Dan zijn wij er niet bij.

Weet u de titel nog? Nee, dat moet herhaald worden: 096221330252. ' Zijn gironummer', denkt u natuurlijk, ' die man wil beleggen'. Nee hoor, ik maak reclame. Als u dit nummer belt kunt u een leuke vakantie bestellen bij een verre verwant, altijd mooi weer. O, het nummer klopt niet, hebt u het ook in de gaten? Kijk, dat is ook een didactische truc. Nu kent u het nummer al bijna uit uw hoofd. Gauw bellen: 09622132... .Goed zo!

    • Rob Knoppert
    • het Vak