Zeer lage opkomst bij verkiezingen Hongarije

BOEDAPEST, 1 okt. Slechts een op de drie Hongaarse kiezers heeft gisteren zijn stem uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen. De politieke leiders wijten die teleurstellende opkomst aan de ontevredenheid over de economische ontwikkelingen in Hongarije.

Van de 7,8 miljoen stemgerechtigden kwam gisteren maar 36,9 procent naar de stembus. In de gebieden waar de opkomst onder de veertig procent bleef zal op 14 oktober een tweede ronde moeten worden gehouden; bij die tweede ronde vervalt de minimumgrens.

De verkiezingen waren door de politieke partijen aangeprezen als van groot belang voor de ontmanteling van de plaatselijke bureaucratie, die nog onder het socialisme is aangetreden en die haar benoeming te danken heeft aan haar trouw aan het socialisme. In de praktijk hadden de verkiezingscampagnes echter minder op plaatselijke dan op nationale thema's betrekking: centraal stonden de inflatie van 27 procent, de stijgende werkloosheid en de ontevredenheid over de manier waarop de partijen die bij de algemene verkiezingen in maart in het parlement zijn gekozen, daar te werk gaan.

Niet bekend