Z-Afrika: zwarten vast na moord op blanken

JOHANNESBURG, 1 okt. De Zuidafrikaanse politie heeft vanochtend elf zwarten gearresteerd in verband met de moord op vier blanken in het zwarte woonoord Khutloanong bij de stad Welkom. De verminkte en verbrande lichamen van de vier werden zaterdagavond gevonden bij een uitgebrande auto. Het waren de eerste blanken die in een zwart woonoord werden gedood sinds begin augustus een golf van geweld losbarstte, die aan ten minste 800 mensen het leven heeft gekost. Bij de arrestatie nam de politie machetes, messen en knuppels in beslag.

Een woordvoerder van de politie van Welkom, Johan Fouche zei dat het motief voor de moorden niet duidelijk was. Volgens een medewerker van het ministerie voor wet en orde blijkt uit het bewijsmateriaal dat het onwaarschijnlijk is dat de moorden iets te maken hebben met de geweldsgolf in de zwarte woonoorden.

Bij nieuwe uitbarstingen van geweld in woonoorden bij Kaapstad en Johannesburg zijn het afgelopen weekeinde ten minste zes zwarten om het leven gekomen. Drie jongens werden zaterdagavond in het woonoord Evaton bij Johannesburg voor het huis van hun ouders met messen bewerkt en in brand gestoken. In Crossroads bij Kaapstad werden drie zwarten doodgeschoten bij gevechten tussen bewoners van illegale nederzettingen en van het legale deel van het woonoord.

Volgens Nelson Mandela, de vice-voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), is het moment waarop het geweld weer losbarst een nieuw bewijs voor zijn stelling dat blanken de hand hebben in de gevechten in de woonoorden. Volgens Mandela deden zich geen gewelddadigheden voor gedurende het recente bezoek van president De Klerk aan de Verenigde Staten, zodat deze 'een rooskleurig beeld' kon schetsen van de situatie in Zuid-Afrika. 'De rust was puur bedoeld om onderhandelingsruimte voor De Klerk te scheppen, ' aldus Mandela. (UPI, Reuter)