Wegsturen Braks levert PvdA geen winst op

DEN HAAG, 1 okt. De PvdA heeft in de opiniepeilingen geen noemenswaardige gevolgen ondervonden van het wegsturen van minister Braks.

Uit de uitslag van een peiling door het bureau Inter/View, verricht in opdracht van de Vara-televisie, blijkt dat de PvdA (nu 49 zetels) in vergelijking met mei nog altijd op 7 zetels verlies staat. De politieke voorkeur voor het CDA (nu 54 zetels) is afwisselend stabiel of stijgend naar drie zetels extra. De winst van D66 (nu 12 zetels) kalft af. In de peiling van dit weekend boekt D66 5 zetels winst; in mei stond deze partij nog op 9 zetels winst. De VVD (nu 22 zetels) lijkt de neergang in kiezersaantal enigszins tot staan te hebben gebracht: een zetel verlies. In de zomer leek deze partij zes zetels te verliezen en daarmee kleiner te worden dan D66. De Centrumpartij zou als er nu verkiezingen gehouden werden de kiesdrempel niet halen. De kleine christelijke partijen SGP, RPF en GPV zijn samen goed voor een zetel extra.

De PvdA zegde anderhalve week geleden tot grote verrassing van het CDA het vertrouwen in minister Braks op, omdat zijn beleid bij de bestrijding van vangstoverschrijdingen van vis zou hebben gefaald. Daarmee zou het beeld van de PvdA als 'ondergeschikte' coalitiegenoot van het CDA bij het publiek gecorrigeerd kunnen zijn, zo werd in de Kamer verondersteld. Uit de enquete blijkt echter dat het publiek het kabinet nog altijd hoofdzakelijk ziet als een CDA-aangelegenheid. Van de CDA-aanhang heeft 65 procent vertrouwen in het kabinet, bij de PvdA-aanhang is dat 39 procent. Bijna de helft van de kiezers vindt dat Lubbers een fout heeft gemaakt bij de crisis rond Braks: 48 procent. Minister Kok geniet bij 45 procent van de ondervraagden 'weinig vertrouwen' in zijn financiele beleid en bij 38 procent veel vertrouwen.