Wankel compromis over begroting VS

WASHINGTON, 1 okt. Na een patstelling van maanden is de Amerikaanse president Bush het gisteren met de leiders van het Congres eens geworden over een gecombineerd pakket van bezuinigingen en extra belastingen ter hoogte van 134 miljard dollar. Met het akkoord, dat geldt voor een periode van vijf jaar, heeft Bush zijn beroemde verkiezingsbelofte 'lees mijn lippen, geen nieuwe belastingen' definitief verlaten.

Bush kondigde het bezuinigingspakket gisteren aan samen met de leiders van het Congres. Zonder de overeenkomst was een deel van de regering vandaag zonder geld komen te zitten. 'Soms krijg je gewoon niet wat je wilt en dat geldt voor iedereen die hier staat', zei Bush. De Republikeinse leider senator Dole vulde aan: 'De nee-zeggers en beuzelaars hebben een grote dag. Het is heel gemakkelijk om iets te vinden wat je niet aanstaat en om dan 'nee' te stemmen.'

De in het compromis voorziene bezuinigingen betreffen onder andere de medische zorg (zestig miljard dollar) en de defensie (180 miljard dollar). Vooral de medische bezuinigingen liggen politiek uiterst gevoelig.

Op fiscaal terrein heeft Bush moeten afzien van het door hem verlangde verlagen van de belastingen op vermogensaanwas. Verder voorziet het pakket in de introductie van nieuwe belastingen (onder andere op autobrandstof en luxe goederen) en het verhogen van al bestaande heffingen (bijvoorbeeld sigaretten).

Het bereikte akkoord moet deze week nog worden goedgekeurd door het voltallige Congres. Verscheidene Congresleden onderstreepten gisteravond dat het moeilijk, maar niet onmogelijk zal zijn het compromis aangenomen te krijgen.

Pag.11: Niemand kraait victorie