VS waarschuwen voor terrorisme

WASHINGTON/ DJIBOUTI, 1 okt. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft Amerikaanse staatsburgers in het buitenland gewezen op de mogelijkheid van door Irak geinspireerde terroristische acties in Europa of het Midden-Oosten 'in de naaste toekomst'. Het Amerikaanse blad Newsweek meldde later dat Palestijnse guerrillastrijders militaire en diplomatieke doelen in deze gebieden onderzoeken.

Het State Department had vorige maand al gewezen op de 'toegenomen dreiging' van aanslagen op initiatief van Irak. Zaterdag onderstreepte het dat 'de bewijzen zich blijven ophopen dat door Irak gesteunde terroristische acties zich in de nabije toekomst kunnen voordoen'. President Bush' Nationale veiligheidsadviseur Brent Scowcroft maakte vrijdag melding van aanwijzingen dat de Iraakse president Saddam Hussein dergelijke operaties 'actief bespreekt' met leiders van terreurgroepen.

Palestijnse guerrillaleiders als Abul Abbas, George Habash en Nayef Hawatmeh hebben de laatste tijd gedreigd met terreuracties in het geval Irak wordt geschaad. Een andere extremist, Abu Nidal, is enkele maanden geleden in Bagdad teruggekeerd, waaruit hij in de loop van de Golfoorlog werd verjaagd.

De Franse minister van buitenlandse zaken Roland Dumas heeft vergelding aangekondigd als Irak te maken blijkt te hebben met een granaataanslag op een druk cafeteras in Djibouti, waarbij donderdag een Frans kind om het leven kwam. In dat geval 'zal er zeker een Franse reactie zijn', zei Dumas voor de televisie, 'houdt er maar rekenig mee, en ze zal in overeenstemming zijn met de afschuwelijke aard van deze aanslag'. Het politie-onderzoek naar de zaak heeft tot dusverre niets opgeleverd. (Reuter, AFP)