Vergroting van doel is te gek

Zelfs de bobo's van de Wereldvoetbalbond (FIFA) hebben zich geergerd aan het defensieve spel bij het WK, afgelopen zomer in Italie. Om het scoren te bevorderen overwegen ze daarom de afmetingen van de doelen (nu 7,32 bij 2,44 meter) flink te vergroten. De ingrijpende maatregel zou al in 1994 moeten ingaan. Wellicht zelfs eerder: bij de kwalificatiewedstrijden. De verandering zou enorme consequenties hebben voor de keepers, beseft ook Rotterdammer Pim Doesburg, ex-topgoalie en thans oefenmeester van Feyenoords doellieden.

Hoe was je eerste reactie?

Ik dacht dat het een geweldige grap was, echt waar. En dat denk ik eigenlijk nu nog. Het kan toch niet serieus zijn? Wij hebben er bij Feyenoord dan ook nog geen moment over gepraat.

Waarom niet?

Het zou toch te gek worden? Krankzinnig zelfs. Stel dat die doelen een halve meter breder worden gemaakt. Er zijn nu al zo veel keepers die de palen vanuit het midden van de goal niet eens kunnen halen. Elk schot in de buurt van het houtwerk zou dodelijk worden, als het aan de FIFA ligt. En je moet als sluitpost nu al zo snel als een tijger zijn. Als de FIFA het spel aantrekkelijk wil maken moet ze aan heel andere veranderingen denken. Het buitenspel afschaffen, bijvoorbeeld. Dat zou meteen heel wat ergernis wegnemen. En men zou ook het veld een stuk kunnen vergroten, zodat de aanvallers meer ruimte krijgen.

Maar als de doelen echt toch groter worden, wat moet men dan?

Ik zal me daar eens goed op moeten bezinnen. Ik zal de boeken dan maar eens in moeten duiken, of de geleerden raadplegen. Duidelijk is hoe dan ook dat de training in dat geval sowieso drastisch zal moeten worden veranderd. Nog meer springtrainingen dus. Misschien moet je ook denken aan ander schoeisel voor meer veerkracht. En in elk geval zijn nog meer taktische oefeningen nodig, zodat de keepers beter positie leren kiezen. Maar nogmaals, ik moet nog zien of het allemaal doorgaat. De FIFA zal overal op een enorm verzet stuiten, daar ben ik vast van overtuigd.