Supporters van FC Utrecht op hun wenken bediend

UTRECHT, 1 okt. FC Utrecht begint zich langzaam maar zeker te herstellen van een voor Domstedelijke begrippen ongekend slechte competitiestart. De club die in voorgaande seizoenen steevast hoge verwachtingen wekte met aansprekend voetbal en dito resultaten, stond tot voor gisteren een na laatste op de ranglijst. Tegen het al even ongelukkig begonnen SVV bezwoeren de Utrechters voorlopig de eerste negatieve kritiek die in De Galgenwaard was losgekomen: 1-0.

De marginale overwinning zorgde even voor opluchting bij FC Utrecht, dat volgens trainer Cees Loffeld in 'de opportunistische voetbalwereld voortdurend blootstaat aan de analyses van criticasters'. Al na negen minuten tekende John van der Linden voor het enige doelpunt in de wedstrijd tussen de twee vroege optanten op degradatievoetbal. Van der Linden, in de afgelopen jaren wel gewend aan de nodige kritiek, ontsnapte even aan de aandacht van zijn bewaker Michel Vonk en verraste de Schiedamse verdediging inclusief Joop Hiele met een schot in de linkerhoek.

SVV kon daar in de resterende 81 minuten weinig tegenover stellen. De promovendus beperkte zich tot enkele counters, maar moest steeds weer constateren dat het voorin te weinig stootkracht had om doeltreffend te worden. Gelegenheidsspits/assistent-trainer Peter van Velzen was qua werklust weliswaar een lichtend voorbeeld voor zijn ploeggenoten, maar zat in de tang bij Marcel Liesdek. Jerry Cooke beperkte zich tot het afleveren van enkele gave voorzetten die niet werden afgerond.

Trainer Dick Advocaat wacht met smart op het moment dat zijn 'ziektewet-spelers' weer fit zijn. Tegen Utrecht ontbraken dragende spelers als Peter Barendse, Dean Gorre, Willy Boessen en Keje Molenaar. 'Daardoor komen nu noodgedwongen de jongens met de rugnummers 15 tot en met 18 aan de bak want ik heb niet meer smaken', aldus Advocaat. De oefenmeester dacht er gisteren na afloop van weer een verloren wedstrijd al hardop aan zijn negatieve maar succesvolle speelwijze van destijds bij Haarlem te introduceren bij SVV nu de nood zo vroeg in het seizoen al hoog is.

Zijn collega Loffeld worstelt vooralsnog met de vraag hoe hij zijn team tot een soepel lopend geheel kan smeden. De Utrechtse club investeerde aan het begin van het seizoen voor ruim een miljoen aan nieuwe krachten, maar reikt voorlopig niet hoger dan een veertiende plaats. De prestaties die met name Marcel Liesdek en John van der Linden gistermiddag leverden, stemden Loffeld hoopvol. 'Zij geloven weer in zichzelf. Ik kan niet meer doen dan ze opstellen en daardoor mijn vertrouwen geven.' Loffeld hoopt op een omgekeerd evenredige prestatiecurve in vergelijking met vorig jaar. 'Toen ging het crescendo met acht punten uit vijf wedstrijden, maar hadden we aan het eind van het seizoen de grootste moeite het eredivisieschap veilig te stellen. Utrecht-supporters vroegen me na de competitie of we als alsjeblieft nooit meer zo fanatiek wilden beginnen. We bedienen ze nu op hun wenken.'

    • Leon van Eijndhoven