Strijd in Liberia ontbrandt opnieuw in alle hevigheid

MONROVIA, 1 okt. Na een staakt-het-vuren van zes dagen zijn in Liberia het afgelopen weekeinde de gevechten weer in alle hevigheid losgebarsten. Rebellenleider Prince Johnson heeft de 'totale oorlog' uitgeroepen tegen zijn voormalige strijdmakker Charles Taylor. Het Nationaal Patriottisch Front (NPFL) van Taylor zou aansluiting hebben gezocht bij de overgebleven troepen van de vermoorde president Doe, tegen wie de strijd aanvankelijk was gericht.

Vooral in de omgeving van de presidentiele residentie in Monrovia is weer hevig gevochten. De regeringstroepen, die zich in de residentie hebben verschanst, Johnsons soldaten en de mannen van het NPFL bestookten elkaar met zware artillerie. Johnsons positie is versterkt doordat zijn troepen donderdag een groot wapendepot van Doe's soldaten hebben gevonden.

Johnson beschuldigde in een gesprek met verslaggevers Taylors mannen van herhaalde schendingen van het bestand, dat vorige week zondag op initiatief van Taylor werd overeengekomen. Hij zei geen heil meer te zien in onderhandelingen. Ook heeft hij geen vertrouwen meer in de Westafrikaanse vredesmacht (ECOMOG), die sinds 24 augustus probeert een einde te maken aan de Liberiaanse burgeroorlog. 'Geweld is de enige weg naar een werkelijke democratie in Liberia, ' aldus de rebellenleider.

De aanvankelijk neutrale Westafrikaanse vredesmacht keert zich steeds duidelijker tegen Charles Taylor, die het grootste deel van het land in handen heeft. Vliegtuigen van het interventieleger hebben gisteren gebieden van het NPFL gebombardeerd.

In Monrovia is zaterdag de eerste voedselzending sinds juli binnengekomen. De stad is door de voortdurende gevechten maandenlang vrijwel onbereikbaar geweest, waardoor een nijpend voedseltekort ontstond. De ruim negen maanden durende burgeroorlog heeft aan ten minste 5.000 mensen, voornamelijk burgers, het leven gekost. Naar schatting 800.000 Liberianen een derde deel van de bevolking zijn gevlucht. (Reuter, AP, UPI)