Stewarts Cowboys: saaie solisten

Zelfs in een periode van rust kan de muzikale duizendpoot Dave Stewart geen afstand nemen van zijn werk. Terwijl zijn groep Eurythmics tijdelijk op non-actief staat door zwangerschapsverlof van zangeres Annie Lennox, brengt Stewart zijn vakantie door op de internationale podia. Zijn groep The Spiritual Cowboys is een gelegenheidsorkest, met onder anderen drummer Martin Chambers uit The Pretenders en de ook als solo-artiesten actieve zangeres/gitariste Nancy Vernon en toetsenman Jonathan Perkins. De bezetting, met twee drummers en geen synthesizers, wijst op een gezonde voorliefde voor de popmuziek uit de jaren zestig en zeventig. Ook de lp die Stewart met deze groep maakte, draagt het karakter van een pretentieloze pop-pastiche waarin de invloed van John Lennon en David Bowie doorschemert.

Als solo-artiest is Dave Stewart beslist geen hoogvlieger; op zijn best maakt hij onderhoudende dansmuziek die zo nu dan een gevoelige snaar raakt. Zijn eerlijke liedje over een Little Town in het noorden van Engeland is roerend, net als het aan de moordenaar van John Lennon gerichte The Devil's Just Been Using You, waarin Stewart overigens opvallend klonk als de reincarnatie van Lennon zelf. In de meer ordinaire rocksongs, die vooral geinspireerd leken door de hoogtijdagen van de glitterrock en Bowie's Ziggy Stardust in het bijzonder, had de naieve schooljongensstem zelfs iets weg van onze eigen bubblegum-popgroep Gruppo Sportivo.

Als veelgevraagd producer (van onder anderen Mick Jagger en Bob Dylan) is het aan Stewart toevertrouwd om zijn muziek gestalte te geven in fraaie arrangementen, met nadruk op elementaire gitaarrifs en galmende koorzang. Waar het aan ontbreekt is de podiumpersoonlijkheid, die hij naast Annie Lennox in juist voldoende mate bezit. Stewart bleek al geen geweldig boeiende showman, maar toen ook Vernon en Perkins elk een weinig opvallend solonummer mochten vertolken, werd het uiterste van de concentratie van de halflege zaal gevergd. Zelfs een als wildeman in motorpak verklede drummer die met twee stokken met belletjes over het toneel banjerde, bracht niet genoeg leven in de brouwerij om de muzikale edelkitsch van het bijbehorende spektakel te voorzien. Misschien moet Dave Stewart een weekje in de leer bij Gary Glitter.

    • Jan Vollaard Concert
    • Tilburg. Herhaling
    • Dave Stewart And The Spiritual Cowboys. Gehoord