Spanning loopt op in Kroatie; president terug; Serviersroeren zich

BELGRADO, 1 okt. In Joegoslavie zijn dit weekeinde Serviers en Kroaten slaags geraakt. De etnische onrust in Joegoslavie is zo hoog opgelopen dat president Borisav Jovic gisteren besloot zijn verblijf in de VS in te korten en naar Belgrado terug te keren.

Duizenden boze Serviers bestormden dit weekeinde in een aantal Kroatische dorpen politiebureau's waar ze zich meester maakten van wapens. De Serviers, die in Kroatie een minderheid van 600.000 op een totale bevolking van 4,5 miljoen vormen, zijn al geruime tijd onrustig. De spanning tussen beide bevolkingsgroepen steeg eerder dit jaar, toen na de parlementsverkiezingen een door Kroatische nationalisten gedomineerde regering aantrad. In het gebied van Knin, in Dalmatie, zetten de Serviers vorige maand een referendum op touw waarin ze op autonomie binnen Kroatie aandrongen; het referendum is volgens de Kroatische overheid illegaal en ongeldig. Kroatie heeft de Servische regering beschuldigd de minderheid in het buurland op te hitsen tegen de regering in Zagreb.

In zeker twee steden in Kroatie traden gisteren speciale politie-eenheden met traangas en de gumminknuppel op tegen Serviers. In de stad Petrinja, veertig kilometer ten zuiden van Zagreb, brachten honderden Serviers, bang voor de inzet van de politie-eenheden, de nacht in legerbarakken door. De gemeenteraad van de stad kwam in spoedzitting bijeen en verklaarde gisteren dat de veiligheidssituatie verslechtert. De Serviers in Petrinje eisen de vrijlating van allen die door de politie zijn gearresteerd, de terugtrekking van de spciale eenheden en de overdracht van de macht aan de lokale politie.

In de stad Dvor, veertig kilometer zuidelijk van Petrinje, sloot de politie de toegang tot het stadhuis en het politiebureau af nadat zaterdagavond duizend Serviers de wapens uit het politiebureau hadden gestolen. De scholen in Dvor bleven vandaag dicht. In het gebied rond Knin hebben de Serviers burgerwachten gevormd die auto's aanhouden en doorzoeken. Ze dreigden gisteren alle wegens naar de Adriatische kust af te sluiten tenzij de politie alle Servische arrestanten vrijlaat.

Bij gevechten tussen Serviers en de politie vielen dit weekeinde twee gewonden. In Sasak werd een politieman in de schouder geschoten en in Petrinja liep een betoger een schotwond in een been op.

Het Joegoslavische leger kondigde gisteren 'urgente stappen' aan tegen Slovenie, dat vrijdag besloot de verantwoordelijkheid voor de verdediging van de republiek in eigen handen te nemen.

President Jovic, Servisch lid van het collectieve staatspresidium vanm Joegoslavie, besloot met het oog op de etnische conflicten in zijn land zijn verblijf in de VS af te breken. Hij was in New York voor de Algemene Vergadering van de VN. (Reuter, AP)