Scheidsrechter mikpunt van Maastrichtse woede

MAASTRICHT, 1 okt. Sef Vergoossen, de trainer van MVV, hoopte vorige week dat voor hem en zijn elftal tegen Ajax het tij zou keren. De Maastrichtenaren zakten de laatste weken steeds verder weg in het moeras van de eredivisie. Een overwinning op Ajax zou een morele stimulans hebben betekend. De voortekenen waren gunstig, want in De Geusselt verloor het team van Beenhakker op 9 februari voor het laatst in de competitie.

Daarom hield Vergoossen zijn team voor het kwaliteitsverschil te compenseren door felheid en agressie. Het resultaat van dat streven zou uitdraaien op een ontgoocheling. MVV liep tegen een 4-1 nederlaag op, drie gele kaarten en een rode. De Limburgers zijn nu nog verder van huis en de woede richtte zich na afloop dan ook op scheidsrechter Mario van der Ende.

Met name de rode kaart van Reginald Thal was bij een aantal betrokkenen in het verkeerde keelgat geschoten. De lange voorstopper van MVV voerde al in de eerste helft enkele keiharde charges uit op de benen van Stefan Pettersson. De Zweed moet zich daarbij onbehaaglijk hebben gevoeld, want twee seizoenen geleden liep hij in hetzelfde stadion tegen een ernstige blessure op die hem een half jaar aan de kant hield.

Pas in de 55ste minuut, na een messcherpe tackle op Aron Winter, werd Thal een halt toegeroepen door middel van een gele kaart. De Limburger stormde verongelijkt op Van der Ende af om verhaal te halen. Hij liep vervolgens met z'n borst tegen de scheidsrechter aan die niet aarzelde en de rode kaart trok. 'Wegens dreigende houding. De verwensingen van Thal aan mijn adres zijn niet voor publicatie maar wel voor het strafformulier', verduidelijkte Van der Ende laconiek.

Oneman-show

Thal ontstak een uur na afloop weer in woede over het incident. Voor arbiter Van der Ende had hij geen goed woord over. 'Die is vanaf vandaag scheidsrechterstalent-af', stelde Thal giftig vast. 'Van der Ende maakte er een one-man-show van. Voor die overtreding op Winter mocht hij beslist geen gele kaart geven. Ik geef toe dat het niet m'n eerste overtreding was. Maar hij mag er geen optelsom van maken. Een scheidsrechter moet elke situatie op zichzelf beoordelen. Nee, Van der Ende probeerde vandaag soldaatje te spelen. Met welk recht vraag ik me af. Hij strooide op een gegeven moment te pas en te onpas met kaarten.'

Thal ontkent dat hij Van der Ende in eerste instantie heeft uitgescholden. 'Ik heb alleen even tegen hem aangestaan. Hij zal er ongetwijfeld een leuk rapportje van maken, want dat leren die scheidsrechters wel op de cursus. Wij willen deze kaart natuurlijk mondeling laten behandelen. Hopelijk is er dan iemand bij die tijdens het afdraaien van de video-opnamen kan liplezen. Als de rode kaart niet ongedaan wordt gemaakt dan bestaat er geen rechtspraak meer in Nederland.'

Trainer Vergoossen vond de rode kaart van Thal, die bij een 1-0-voorsprong voor Ajax vrij cruciaal was voor het wedstrijkdverloop, ook onrechtvaardig. 'Van der Ende heeft zelf voor een irritante sfeer gezorgd. Hij had Thal in de eerste helft al een gele kaart moeten geven. Dan was het na rust niet geescaleerd. Van der Ende sjoemelde bovendien met de nieuwe regels. Toen Quaden in de tweede helft de doorgebroken Roy neerlegde had hij volgens het boekje eigenlijk ook rood moeten geven. Wij hebben vandaag scherp gespeeld, maar we zijn niet over de schreef gegaan. We hebben op de rand van het toelaatbare gevochten.'

Boksers

Daar had Beenhakker andere gedachten over. 'Ik vond het over het randje heen. Het was constant hangen en klemmen wat MVV deed. We hebben geprobeerd om die boksers op het middenveld over te slaan met lange ballen. Dat Thal tegen een rode kaart opliep was natuurlijk niet zo slim. Hij is in z'n eigen val getrapt.'

Ajax ging op een professionele wijze om met het geweld van MVV. Er was ook geen reden tot paniek nadat Pettersson zes seconden voor rust de landskampioen op voorsprong had gezet, al waren de beste kansen tot dan toe voor de Limburgers geweest. Bergkamp en Roy stonden aan de basis van de openingstreffer. Kort na de rode kaart van Thal bracht Bergkamp uit een penalty de stand op 0-2. Pettersson vergrootte de marge opnieuw waarbij weer Roy en Bergkamp het voorbereidende werk verzorgden. Minder dan een kwartier voor tijd deed MVV wat terug via invaller Raymond Smeets. Ronald de Boer, die de niet fitte Pettersson in de slotfase verving, bracht de eindstand op 1-4.

Door deze nederlaag is MVV in een hachelijke positie gekomen. De afgelopen twee seizoenen heeft de ploeg met werkvoetbal steeds het vege lijf in de eredivisie weten te redden. Dit jaar lijkt het gebrek aan kwaliteit wel fnuikend. Trainer Vergoossen: 'Het is nog te vroeg om ons het predikaat degradatiekandidaat te geven. We hebben in de voorbereiding veel blessures gehad. Soms moest ik van de een op de andere wedstrijd vier nieuwe spelers inpassen. Libregts was net hersteld maar is door een spierscheuring weer voor weken uitgeschakeld. En nu raken we Thal ook nog kwijt.' Maar die wist gistermiddag heel zeker: 'Volgende week speel ik tegen FC Den Haag. Daar zorgt de tuchtcommissie wel voor.'

    • Erik Oudshoorn