PSV put moed uit fortuinlijke zege op Den Haag

EINDHOVEN, 1 okt. Twee dagen voor de Europa-Cupwedstrijd tegen Montpellier, waarin een 1-0 achterstand moet worden goedgemaakt, klampt de technische leiding van PSV zich vast aan elke strohalm waar het de afweging van de eigen kansen betreft. Weliswaar betekende de 4-0 overwinning voor de competitie tegen FC Den Haag een aardige stimulans voor de Eindhovense formatie, maar die cijfers stonden toch in licht contrast tot de totaal 25 doelpunten die PSV de afgelopen drie seizoenen in het eigen stadion achter de Haagse doelman heeft gejaagd.

Bovendien had PSV gistermiddag in het Philips-stadion, waar de 22.400 toeschouwers herhaaldelijk werden afgeleid door vechtpartijen op de tribunes en arrestaties van Haagse supporters door de politie, niet te klagen over de arbitrage van scheidsrechter Uilenberg. Hij onthield Den Haag minimaal een en misschien zelfs wel twee penalties toen hij de ogen sloot voor overtredingen van respectievelijk Van Breukelen en De Jong tegen Van Eijkeren en Danen. 'Ik moet er voor honderd procent van overtuigd zijn dat het een penalty is. Anders geef ik hem niet', verklaarde de geplaagde arbiter, die wel resoluut ingreep toen de in het PSV-elftal teruggekeerde Gerets Van Eijkeren genadeloos attaqueerde.

Van Breukelen verloor daarbij weer eens zijn zelfbeheersing, ontving voor het wegsmijten van de bal zelfs een gele kaart, maar stopte vervolgens wel de penalty van Danen. Waardoor Den Haag een unieke kans onbenut liet om op voorsprong te komen en de rest van het duel gedoemd was achter de feiten aan te lopen.

Uitblinkersrol

De laatste twintig minuten van het eenrichtingverkeer in het veld toen het echter al 4-0 stond werd Den Haag zelfs volledig overklast door PSV. Niet in de laatste plaats door een absolute uitblinkersrol die Gerald Vanenburg voor zich opeiste. 'Normaal moet hij op de vleugel een beetje achter de voorhoede blijven hangen, maar vandaag heeft Vanenburg zelfs laten zien dat hij ook dwingend vanuit het midden kan spelen', sprak tweede trainer Dorjee bewonderend. 'Ik zag vanmiddag bij PSV weer wat mensen bijten', beaamde de tevreden middenvelder het sterke voetbal uit de slotfase waarmee woensdagavond het liefst ook het beslist niet al te imponerende Montpellier aan de kant moet worden geschoven.

Een sleutelrol is daarbij tevens toebedacht aan Romario, die eerst twee keer de lat trof voordat hij uiteindelijk zijn vijfde competitietreffer maakte voor PSV. Daarvoor hadden Vanenburg (die de ban brak met een fraai afstandschot), Ellerman en opnieuw Vanenburg al voor een comfortabele 3-0 voorsprong gezorgd. Trainer Robson: 'Conditioneel gaat het beter met Romario, langzaam maar zeker komt de scherpte terug. Dat is belangrijk voor ons.'

Omdat Stan Valckx was geschorst speelde PSV met Koot en De Jong in het centrum van de defensie, Gerets stond weer achterin op rechts en Popescu was opgeschoven naar het middenveld. Daardoor ontstond bij PSV wat meer pressie van achteruit, waardoor Bosman meer in de spits kon blijven hangen, hoewel de onfortuinlijke aanvaller tevergeefs op een doelpunt bleef jagen.

Het was druk voor het doel van Den Haag, dat de reputatie heeft altijd voor de aanval te kiezen maar in Eindhoven zonder de geblesseerde Lems niet met open ogen op het wespennest wilde gaan zitten en in feite slechts met een aanvaller (Danen) opereerde.

Noodrem

Het was een taktiek die redelijk slaagde. Enkele keren tastte de PSV-defensie, nadat de te frequent pingelende Popescu weer eens balverlies had geleden, bij de schaarse uitvallen van Den Haag finaal mis en moest het elftal verdedigend aan de noodrem trekken. Den Haag-trainer Adriaanse: 'Wanneer je het aantal kansen van PSV bekijkt valt op hun overwinning natuurlijk niets af te dingen, maar arbitrale beslissingen, waardoor we tot twee keer toe geen penalty kregen, hebben dit duel natuurlijk wel vertekend.'

Robson had het over een ' catch-22 situation', een situatie waar je niet uitkomt. Het liefst had hij Romario willen vervangen met het oog op de wedstrijd tegen Montpellier. Maar dat ging niet aangezien Gerets terug na zeven weken gisteren nog geen volledige wedstrijd kon spelen en ook Erwin Koeman na het begin van de tweede helft alweer geblesseerd het veld moest ruimen. Woensdagavond hoopt Robson echter over zowel Gerets als Koeman te kunnen beschikken. Het feit echter dat PSV vrijwel elke wedstrijd een aantal half fitte spelers in moet zetten om ten minste nog iets van een topelftal uit te stralen, zegt veel over de huidige situatie in Eindhoven, die op dit moment nog allesbehalve naar wens verloopt.

    • Marc Serné