Premier India steeds meer onder druk

NEW DELHI, 1 okt. In de Noord-Indiase stad Hoshiarpur zijn vandaag ongeregeldheden uitgebroken nadat twee schoolmeisjes zelfmoord hadden gepleegd uit protest tegen het regeringsplan meer overheidsbanen te reserveren voor mensen uit de laagste kasten. Leden van de oppositie in het Indiase parlement hebben opnieuw het aftreden van premier V. P. Singh, die ze 'een met bloed besmeurde politicus' noemden, geeist. Sinds de presentatie van het plan op 7 augustus zijn bij protesacties van hogere kasten al ten minste 70 doden gevallen, waarvan 20 door zelfmoord.

De oppositie heeft vandaag een motie ingediend waarin het beleid van de regering wordt afgekeurd. Indien de motie wordt aangenomen, is de positie van Singhs minderheidsregering vrijwel onhoudbaar geworden. Een meerderheid van de parlementsfractie van de regerende Janata Dal-partij sprak gisteren wel zijn vertrouwen uit in de premier.

De partij blijft de premier steunen in zijn streven 49,5 procent van de overheidsbanen te reserveren voor de 'onaanraakbaren', de hindoes uit de onderkasten. Tot nu werd 22,5 procent van de banen toegewezen aan de lagere kasten.

De partijbijeenkomst in New Delhi begon stormachtig toen Singhs voormalige vice-premier en grote tegenstrever, Devi Lal, demonstratief zijn ontslag indiende als parlementarier en andere volksvertegenwoordigers het vertrek van de premier eisten. Na een debat van ruim zes uur sprak een meerderheid in een resolutie het vertrouwen in Singh uit.

Singh had zaterdag al geprobeerd de onrust in het land weg te nemen door een nieuw banenplan te lanceren, ditmaal voor werkloze geschoolde jongeren. Regeringswoordvoerder Prem Shankar Jha zei dat het plan voorziet in het scheppen van drie miljoen nieuwe arbeidsplaatsen voor jongeren binnen vijf jaar. 'De premier vindt dat deze jongeren niet alleen een economisch maar ook een politiek probleem vormen', aldus Prem. (AP, Reuter, UPI)