Opec voorziet olietekort in de winter

ROTTERDAM, 1 okt. De Golfcrisis kan de wereld de komende winter voor een olietekort van 1 miljoen vaten per dag plaatsen, tenzij de olieconsumerende landen en grote oliemaatschappijen hun voorraden inzetten. Dat zei OPEC-voorzitter Sadek Boussena gisteren voor de Algerijnse televisie.

Volgens Boussena staat de huidige olieproduktie van de OPEC met 22,5 miljoen vaten per dag op zijn maximum. Het winterverbruik van het noordelijk halfrond is zeker 23,5 miljoen vat per dag, aldus Boussena. Het tekort zal de prijs verder opdrijven.

Het Internationale Energie Agentschap schatte de OPEC-produktie van september vrijdag op 22,0 miljoen vat per dag. Men concludeerde dat het wegvallen van de olie van Irak en Koeweit door extra activiteiten van Saoedie-Arabie, de Verenigde Emiraten en Venezuela nagenoeg was aangevuld. In juli was de OPEC-produktie nog 23,2 miljoen vat.

De gematigde toon van de Iraakse regeringsverklaring, gisteren, heeft een gunstig effect op de prijs van ruwe olie. Een vat Noordzee Brent, voor levering in november, noteerde vanochtend in Londen 38,15 dollar, een dollar minder dan vrijdag.