ONPASSEERBARE HORDE AAN HET NET

In de officiele gegevens van het Nederlandse volleybalteam staat als lengte van Martin van der Horst 2,12 meter genoteerd. Hij is echter twee centimeter langer. Bij een medische test wilde Avital Selinger, spelverdeler en aanvoerder, onlangs weleens weten hoe lang Van der Horst werkelijk is. 'Toen hebben we de meetlat erbij gehaald en bleek ik 2,14 meter. Op mijn blote voeten.'

Van der Horst en Selinger, 1.75 meter, verschillen ruim anderhalve kop, 39 centimeter. Dat belemmert de twee niet goed samen te werken. Als Van der Horst en Selinger op het veld naast of achter elkaar staan, zorgt dat voor een amusant beeld voor de toeschouwers. De medespelers en begeleiders zien dat al niet meer. Coach Brokking: 'Vroeger was het wel leuk als Selinger aan het net voor een blok werd vervangen door Van der Horst. Ze gaven elkaar dan het bordje en een hand en op de plaats van Avital stond er dan ineens een boomlange volleyballer.'

Martin van der Horst, de nummer veertien van Oranje, zou best wel een stukje korter willen zijn. 'Dat is gunstiger voor een allrounder.' Volgens teamarts Ron du Bois, al geruime tijd actief in deze tak van sport, is de ideale lengte van een volleyballer twee meter. 'Bij een speler als Van der Horst is de reactiesnelheid minder, omdat de zenuwbanen langer zijn.' Du Bois verbaast zich er derhalve over dat Van der Horst zo snel reageert. Hij looft het atletisch vermogen van de speler. Ook in het achterveld is de 25-jarige Van der Horst een volwaardige kracht. Brokking: 'Hij staat in de verdediging heel wijd met zijn benen. Dan hangt zijn kont in vergelijking met de anderen laag. We hebben secuur de lekkerste houding voor Martin gekozen.' Du Bois: 'Er zijn landen, China bijvoorbeeld, die nu ook met spelers van meer dan twee meter komen. Maar die selecteren puur op lengte. Atletisch is het niets.'

Houterig

Brokking kan geen echte tekortkomingen bij Van der Horst opnoemen. 'Hij doet eigenlijk alles goed.' Zijn bovenhandse techniek en snelheid zijn volgens de bondscoach echter nog wel voor enige verbetering vatbaar. Brokking herinnert zich nog de dag dat Van der Horst zich ongeveer anderhalf jaar geleden voor het eerst bij de selectie meldde. 'Je zag dat hij iets had. Hij loste situaties goed op, ging bij een set up altijd naar de goede man toe. Hij had alleen veel trainingsuren nodig.' Brokking vindt Van der Horst ondanks zijn enorme lengte geen slungelachtige indruk maken. 'Maar', zegt de speler zelf, 'als ik mezelf op video terugzie, vind ik mezelf nogal houterig. De jongens om me heen bewegen zich veel makkelijker. Het verschil is duidelijk.'

Volgens Peter Murphy is de ontwikkeling van Van der Horst het bewijs dat iemand met die lengte en van al gevorderde leeftijd door veel en gericht trainen toch nog een complete sportman kan worden. 'Van der Horst was vroeger in de competitie echt geen hoogvlieger. Nu is hij een van de pijlers van Nederland. Dat had je een half jaar geleden toch niet verwacht', aldus de technisch directeur van de NeVoBo. Murphy raakte met name onder de indruk van Van der Horst bij een trainingsvorm tijdens de Goodwill Games. 'Hij heeft progressie gemaakt in het achterveld, ongelooflijk.' Van der Horst: 'Dat komt door het systeem, ja. Henkie (Held, red) stond na een half jaar al als een duivel te spelen in de basisploeg.'

Arie Selinger, de geestelijke vader van het Nederlandse systeem, was anderhalf jaar geleden ongewoon positief over Van Horst. Hij noemde de speler destijds magic en tevens funny voor het publiek. Van der Horst was niet echt blij met zo veel lof. Toch lijkt Selinger ook nu weer gelijk te krijgen. De tegenstanders kijken overal in de wereld hun ogen uit als Van der Horst in actie komt. Voor hen betekent de Nederlander met name aan het net een bijna onpasseerbare horde. Hij blokkeert en smasht vele punten bij elkaar.

Blok

Alleen al de verschijning van Van der Horst met de armen hoog en wijd bij het net maakt indruk. 'Ik neem niet bewust een bepaalde houding aan. Misschien onbewust een beetje. Ik laat in ieder geval zien dat ik er sta en laten ze dan maar met die bal komen.' Van der Horst kan bij een smash tot een hoogte van ruim 3.30 meter reiken. 'Op zo'n moment is geen blok in de wereld in staat hem tegen te houden', aldus Brokking. Van der Horst: 'Ik merk in de wedstrijden wel dat de tegenstanders me bewust proberen te omzeilen. Dat is leuk. Ik zit al een tijdje bij de ploeg, maar niemand wist wat ik kon omdat ik bijna nooit speelde.'

Er was wel een basisplaats voor hem na het opzienbare en onverwachte vertrek in juni van het supertrio Blange, Grabert en Zoodsma. Martin van der Horst heeft zich in tegenstelling tot ploeggenoten Benne en Zwerver nooit uitgelaten over de affaire. 'Ik had op zich geen moeite met de vertrokken jongens. Natuurlijk stoorde ik me ook wel aan ze, maar ik maakte daar geen ophef over. Zo ben ik niet. Ik voel niets wreeds ten opzichte van die drie. Benne en Zwerver spelen natuurlijk veel langer in de ploeg. Ron heeft vier jaar met Blange op de kamer gelegen. Dan is het niet leuk als je hoort dat zo iemand vertrekt.' Volgens Van der Horst wordt er binnen de ploeg nauwelijks meer over Blange, Grabert en Zoodsma gesproken. 'We moeten ook alleen maar vooruit kijken. De rest is niet interessant meer. Er is al genoeg nagetrapt.'

Beenruimte

Over twee weken vertrekt het nieuwe Oranje naar het WK in Brazilie. Op reis krijgt Martin van der Horst de hoogste prioriteit van manager Gerard Verhalle. Deze probeert altijd de ruimste plaatsen in een vliegtuig te regelen en die met de meest beenruimte, bij een nooduitgang, is dan voor Van der Horst met zijn 2,14 meter. Ook in Zuid-Amerika zullen de Nederlander straks met ontzag worden bekeken. In China en Japan was hij zelfs een attractie. In Cuba ging hij de prijsuitreiking van een toernooi spontaan op zijn knieen zitten zodat de vrouw van de volleybalpresident hem de medaille kon omhangen. Van der Horst: 'Voor mij is het heel gewoon dat de mensen van mijn lengte opkijken. Ik ben al jaren lang. Er wordt wel altijd gevraagd of ik een basketballer ben.'