Maas somber over toekomst zaalhandbal

SITTARD, 1 okt De zaalhandballers van VGZ/Sittardia bereikten zaterdagavond door een zege van 21-17 tegen Neerpelt de tweede ronde van de Europa Cup voor landskampioenen. Vorige week won Sittardia in Belgie de eerste wedstrijd met 24-21. Ondanks het succes van zijn ploeg ventileerde trainer Jo Maas na afloop een weinig optimistische kijk op het zaalhandbal in ons land. Volgens hem blokkeert de doorstroming naar de eerste teams vanuit de vorig jaar ingevoerde jeugddivisie.

Maas: 'Van de huidige eredivisieploegen weten alleen Aalsmeer een Sittardia zich met hun tweede teams in de eerste divisie te handhaven. Dat waren er vroeger veel meer.' Ook het van buitenaf aantrekken van spelers biedt volgens Maas weinig perspectief. 'In feite is alleen de vorig jaar door Helioform gecontracteerde Konitz, pas uitgeroepen tot speler van het jaar, een versterking voor ons handbal gebleken.' De verenigingen in de eredivisie deden de afgelopen transferperiode dan maar weer een beroep op enkele oudgedienden. Zo kwam dertiger Wil Jacobs voor de zoveelste maal terug bij V en L en begroette E en O de hereniging van de broers Fiege. Zelf onderhandelde Maas afgelopen zomer langdurig met een andere ervaren rot, de linkshandige international Henk Groener. De onderhandelingen liepen stuk het Duitse Alderkercke meer geld te bieden had dan Sittardia.

Maas: 'Op het gebied van financiele vergoedingen heeft Sittardia zijn grenzen. Niet te vergelijken met Neerpelt, dat heel wat onder de tafel betaalt. Sommige spelers krijgen daar het drievoudige van wat wij onze spelers kunnen bieden. Wij kunnen onze selectie alleen op andere terreinen iets aanbieden zoals op sporttechnisch gebied en begeleiding.' Maas heeft de stellige indruk dat zijn club, alsmede het Emmense E en O de zaken goed aanpakt. Maas: 'We hebben het dan over twee goed geleide sportverenigingen in twee handbalbolwerken in ons land, waar ze goed in de gaten hebben dat commerciele belangen ook in het handbal meetellen'.

Volgens Maas ontlopen zijn ploeg en E en O elkaar op sportief vlak nauwelijks. 'In de Nederlandse top is sprake van nivellering. Een aantal ploegen maakt kans op de titel, dat is interessant. Aan de andere kant vind ik het jammer dat er geen echte uitschieter is die een voortrekkersrol speelt. Dat had de competitie ook aantrekkelijker kunnen maken.' De competitie heeft dit seizoen een andere opzet. Aan het slot worden er play-offs gespeeld, terwijl er voor het eerst sprake is van 'dubbels' op vrijdag. Een idee dat bondscoach Cantelberg heeft doorgedrukt in de hoop dat handbal, dat beoefenaren verliest, interesanter wordt voor media en commercie. Maas: ' Het is een goede zaak dat wij intensiever gaan spelen, want daardoor halen wij onze achterstand op technisch gebied met het buitenland wellicht in'.

Het is overigens niet alleen het gebrek aan nieuw bloed bij de spelers zelf die Maas zorgen baart, ook de begeleiding van de topclubs begint ouderdomsverschijnselen te vertonen. Hij hoeft zijn eigen vereniging Sittardia maar als voorbeeld te nemen om zijn eigen gelijk te bewijzen.

De kwalitatief zwaar bezette trainersstaf van de landskampioenen bestaat behalve uit Maas zelf uit oudgedienden als Ton Velraeds, Ger Norbart en Leo Reijnders, stuk voor stuk 'monumenten' in het Limburgse handbal die echter eerder de vijftig dan de veertig jaar benaderen.

    • Peter Petit