Liesbeth den Uyl- van Vessem overleden

DEN HAAG, 1 okt. In Amsterdam is gisteren Liesbeth van Vessem (66) overleden. Zij was de weduwe van PvdA-leider en oud-minister president dr. J. M.den Uyl. Toch stond zij niet alleen bekend als echtgenote van de politicus. Mevrouw den Uyl is voorzitter geweest van de Rooie Vrouwen-beweging binnen de Partij van de Arbeid, trad op in de abortusbeweging 'Baas in eigen buik' en was actief voor de Dwaze Moeders van Argentinie. Ze heeft zeven kinderen groot gebracht.

Liesbeth den Uyl-van Vessem kwam uit een liberaal Amsterdams milieu. Zij werd een groot bewonderaar van Multatuli die voor de Tweede Wereldoorlog een bron van inspiratie vormde voor veel sociaal-democraten. Ze ontwikkelde zich tot een radikale, feministische, vrouw die haar bestaan zoveel mogelijk van het politieke leven van haar man gescheiden had willen houden en het liefst onder haar meisjesnaam actief had willen zijn.

In het boekje 'Ik ben wel gek maar niet goed' (haar in 1987 gepubliceerde 'verlate dagboekaantekeningen') vertelde zij over haar leven en dat van haar man, de politicus met wie zij het dikwijls oneens was omdat haar socialistische opvattingen in sommige opzichten veel radikaler waren dan die van hem.

Liesbeth den Uyl had zelf graag op een kieslijst willen staan en als gekozen volksvertegenwoordiger willen optreden maar dat was door de functie van haar man niet mogelijk. Ze vond het, naar eigen zeggen, heerlijk om alles mee te beleven waar hij (als partijleider, als minister en als minister-president) mee te maken had, maar verzette zich af en toe ook tegen zijn ideeen. Bijvoorbeeld tegen de (door Den Uyl gepropageerde) uitbreiding van de kernenergievoorziening. Daarnaast stond zij op de barricaden voor de vrouwenemancipatie waar hij aanvankelijk maar weinig begrip voor had.

Mevrouw Den Uyl-Van Vessem wordt woensdag in Driehuis gecremeerd.