Kohl, eens uitgefloten, nu alom gevierd

HAMBURG, 1 okt. Een jaar geleden leek hij in het politieke laagland nauwelijks een bananeschil te missen. Maar tegenwoordig kan het voor Helmut Kohl bijna niet op in het hooggebergte van de politiek. Hij glimt de kiezers ongewoon stralend tegemoet uit opiniepeilingen, niemand betwijfelt eigenlijk nog dat hij de Duitse parlementsverkiezingen van 2 december ruim gaat winnen.

De CDU'er Kohl wordt nu als 'kanselier van de Duitse eenheid' en als staatsman eerste klas gevierd van Moskou tot Washington, van de Pravda tot Der Spiegel en Die Zeit, van de Figaro en The Financial Times tot de Bildzeitung. Zijn beste vrienden heten Bush en Gorbatsjov, welke laatste hem in juli in het Kaukasische Sjelesnovodsk de Duitse eenheid inclusief het NAVO-lidmaatschap toestond op voorwaarde dat Kohls economische locomotief de Sovjet-Unie de komende jaren richting vooruitgang zou helpen trekken.

Mede dank zij de afspraken die de natuurliefhebbers Gorbatsjov en Kohl in de Kaukasische bergen maakten, wordt Kohl overmorgen kanselier van het Verenigde Duitsland. Dat gaat hij onder andere vieren in de Rijksdag in Berlijn, de stad waar hij vorig jaar november nog massaal werd uitgefloten toen hij wilde delen in de vreugde over de val van de Muur. Hij stond toen groot contrast zij aan zij met de in volle populariteit teruggekeerde SPD'er Willy Brandt, oud-kanselier en oud-burgemeester van West-Berlijn, die voor de Brandenburger Tor zijn inmiddels beroemdste zin sprak: 'Jetzt wachst, was zusammen gehort.' Gisteravond traden Brandt en Kohl samen een uur op voor het eerste Westduitse televisienet, het werd een voornaam duet van twee elkaar respecterende politici die het op hoofdzaken van de Duitse politiek eigenlijk met elkaar eens zijn, en dat ook een paar keer uitdrukkelijk zeiden. Dat was des te opmerkelijker omdat SPD-kanselierskandidaat Lafontaine even later, en even verderop, namelijk in een discussieprogramma op het regionale derde net, Kohl op praktisch alle terreinen falend beleid verweet.

Sinds vandaag is Kohl ook nog voorzitter van een CDU met 850.000 leden, nog 'maar' 100.000 minder dan de SPD er heeft. Vandaag heeft een CDU-congres in Hamburg namelijk de samensmelting bekrachtigd van de Westduitse partij (650.000(ER)leden) en de Ost-CDU, de gewezen 'Blokpartij' van (nog) DDR-premier De Maiziere (130.000 leden). In feite gaat het om een fusie van vier partijen want ook de Oostduitse Boerenpartij en Demokratischer Aufbruch (samen 70.000 leden) zijn in Kohls partij opgegaan.

Pag.5: Vervolg

    • J. M. Bik