Jordanie vreest nieuwe toevloed vluchtelingen en dreigt metlimiet

NICOSIA/ AMMAN, 1 okt. Jordanie heeft aangekondigd opnieuw een limiet te moeten stellen aan het aantal vluchtelingen dat via zijn grondgebied uit Irak naar huis terugkeert als de internationale gemeenschap zich niet harder inspant hen te repatrieren. Het hoofd van een ministerieel evacuatiecomite, Salameh Hammad, zei te vrezen dat mogelijk 2 miljoen buitenlanders, onder wie veel Egyptenaren, voor de winter Irak zullen willen verlaten en zo een nieuwe vluchtelingen-crisis zullen veroorzaken.

Het aantal vluchtelingen in Jordanie is de afgelopen dagen weer gestegen, wat eerder is toegeschreven aan het Iraakse dreigement met ingang van vandaag geen voedselbonnen meer te geven aan buitenlanders. Dat dreigement van onder andere het ministerie van voorlichting werd het afgelopen weekeinde echter weer ingetrokken. Minister van handel Mohammed Mehdi Saleh zei tegen het officiele Iraakse persbureau INA dat 'er geen instructies zijn om buitenlanders te verhinderen van de voedselbonnen te profiteren'. Hij zei dat de berichten over het ontzeggen van voedselbonnen aan buitenlanders de ronde gingen doen nadat Bagdad een verzoek van ambasaades om een vertienvoudiging van hun voedselquota had afgewezen.

India is gisteren begonnen met het distribueren van 10.000 ton voedsel en medicijnen onder tienduizenden nog in Irak en Koeweit gestrande Indiase gastarbeiders. De Verenigde Naties hebben India in overeenstemming met het handelsembargo tegen Irak specifiek toestemming gegeven voor deze operatie onder toezicht van de Indiase ambassade en het Indiase Rode Kruis. Ook andere Aziatische gastarbeiders krijgen voedsel van de Indiers. Irak heeft al geruime tijd geleden gezegd gezien het handelsembargo geen kans te zien de Aziaten te voeden.

In Koeweit wordt ook de toestand in de ambassades die in weerwil van een Iraaks sluitingsbevel nog open zijn, steeds nijpender. De Belgische minister van buitenlandse zaken Mark Eyskens zei zaterdag dat de Belgische ambassade geen stroom en water meer heeft, en dat zij waarschijnlijk deze week dicht gaat. Hij voegde eraan toe dat de meeste andere Europese ambassades nu ook dicht gaan, maar dat werd door onder andere Frankrijk, Groot-Brittannie, West-Duitsland en Nederland bestreden. (Reuter, AP, AFP)